Från och med 1 mars har Malmö har Pingstförsamling anställt Wenny Sallbring som ungdomsledare på 50%.

Wenny har bott i Malmö i många år men är född i Halmstad, där hon varit engagerad i Pingstkyrkan men hon har också varit ledare för ungdomarna i den Kinesiska gruppen där. Wenny var även ansvarig för ungdomsgruppen i den Kinesiska församlingen i Malmö i fem år innan hon blev en del av Malmö Pingstförsamling. Wenny fyller 30 år i år, är gift med Christopher sedan 2015 och är även student på ALT (Akademi för ledarskap och teologi).
Mattias Sennehed träffade Wenny och ställde några frågor så att du kan få veta lite mer om henne.

”Jag vet ju att du går in i tjänsten med glädje, är det något som du drömt om länge att få tjäna som ungdomsledare i en församling?”
– Efter gymnasiet gav jag kristen tro en ny chans efter att ha varit rätt passiv ett tag, jag gick en bibelskola och det året väcktes en stark längtan att få tjäna i en församling. Då var sammanhanget jag tänkte på min Kinesiska församling, men det fanns inte möjlighet för anställning där. Då började jag plugga Biomedicin, lika mycket för en inkomst som att det var något jag nödvändigtvis ville arbeta med. Det blev en magisterexamen i Lund och senare doktorandtjänst där också. Men hela tiden visste jag att jag mest ville tjäna i en församling. Så en gång besökte jag Disciples, ungdomsgruppen på Europaporten för att predika, jag blev inkastad på ett bananskal, men den kvällen betydde mycket. Dels fick jag lära känna några av ledarna där, jag blev berörd av samlingen och kände att här hör jag hemma.

wenny hejgranne
Vad är det med ungdomar som du gillar mest?
– Jag känner att jag ”klickar med dom”, jag är nog inte fullt så vuxen som min biologiska ålder säger… Jag gillar att de är äkta, söker ärliga svar på sina frågor. Sen tycker jag också att det är en viktig åldersgrupp, de är inte bara framtidens utan dagens kyrka. Det har kyrkorna inte alltid förstått och jag tror att det är därför många har svårt att engagera ”unga vuxna”. Man tänkte att de var framtidens folk, men när framtiden kom var de inte där.
Vad kommer din tjänst främst vara inriktad på?
– Huvudfokus ligger på att bygga en struktur för ungdomsarbetet som det kan växa i. Det handlar om samordning av ledare, jag ska möjliggöra för alla ideella ledare att kunna ge sitt bästa. Jag ska också finnas med i det ekumeniska och regionala samarbetet i Malmö och Skåne. Tillsammans med ungdomsrådet ansvarar jag för Disciples ungdomssamling på fredagar, lägerverksamheter och träna ledare.
Vad blir du glad av?
– När jag får se att Gud håller på att göra något och inse att jag får vara del i det. Jag gillar att baka. Jag drivs av att se förvandling och utveckling i ungdomar. Sen uppskattar jag egen tid med min man Stoffe också, typ promenaden till och från kyrkan där vi båda ju är mycket engagerade, gör mig glad.

Har du någon dröm för ungdomsarbetet framöver?
– Många. En sak som jag vill ska fortsätta vara utmärkande för våra ungdomar är att de är tjänstvilliga, det är en värdering vi vill se även framöver och ännu mer. Jag vill framför allt att de ska känna att det är deras ungdomsgrupp och församling och att de får vara med och vara och bygga kyrkan.

/ MATTIAS SENNEHED