Det är märkligt, att trots vetenskapens framgångar, och trots att vi utforskat hela vår planet och solsystem så finns det fortfarande frågor som varje människa söker svar på. Finns det en mening om allt är slump? Finns det något som är rätt och fel när inget är absolut? Har jag något värde även om jag inte lyckas? Vad är det att älska och är jag värd att älskas?

Dessa frågor är grundläggande för människan, men vart hittar man sammanhanget att få söka svaren och vad är redskapet att utforska dem? Vi menar att det är just detta som kristendomen handlar om och vill skapa rum för; de stora samtalen om livet och vad det är att vara människa. En gång i tiden sa filosofen Friedrich Nietzsche att ”Gud är död”. Ändå är den kristna kyrkan större nu än då och aldrig har det varit så många som hittat svar på livets stora frågor i kristen tro som nu.

Du är välkommen att komma och utforska själv, kanske finns det en skatt för dig som väntar på att upptäckas!

Varmt välkommen till vår Alphakurs våren 2018 på Europaporten, start 31 januari

Mattias Sennehed, pastor


 

Vad är Alpha?

Alpha är en rad kurstillfällen som utforskar den kristna tron. Varje tillfälle är inriktat på olika aspekter och frågor som rör tro och är skapat för att väcka samtal. Alpha finns över hela världen och alla är välkomna. Alpha består av mat, föredrag och ett gott samtal.

Först mat…

Oavsett om det är en grupp med vänner som samlas runt ett köksbord, eller en snabb träff på stan med fika, så har mat en förmåga att föra människor samman. Det är likadant på Alpha. De flesta Alphatillfällena startar vi med mat, eftersom det är ett fantastiskt sätt att skapa gemenskap och lära känna varandra.

…Sedan föredrag…

Föredragen är upplagda så att de engagerar och inspirerar till samtal. Vanligtvis är de ungefär trettio minuter och antingen framförda av en föredragshållare som är på plats eller via film. De utforskar de stora frågorna kring tro och ger kunskap om grunderna i den kristna tron genom att lyfta frågor som till exempel “Vem är Jesus?”, “Hur ska jag kunna tro?”, “Hur och varför ska jag be?” och “Hur leder Gud oss?”.

…Följt av Samtal

Den viktigaste delen av varje Alphakurs är troligtvis möjligheten att dela tankar och funderingar kring dagens ämne, och att enkelt kunna samtala om det i en liten grupp. Det finns inget krav på att man ska säga något och det finns inget du inte får säga (på riktigt, alla frågor och funderingar är tillåtna). Det är ett tillfälle att lyssna på andra och bidra med dina egna perspektiv i en ärlig, öppen och vänskaplig miljö.