”Why Christmas?” är namnet på den årliga julkonserten i Malmö Pingstförsamling som går av stapeln den andra advent. Härliga julsånger och garanterad julstämning i en konsertsal som rymmer 800 personer borgar för en riktig folkfest. Och du är naturligtvis varmt välkommen!

Kanske håller du med de som förfasar sig när julmust och lussekatter börjar säljas redan i september… Eller så hör du kanske till de som mer än gärna ställer fram adventsljusstakarna redan i oktober, när höstkvällarna börjar bli riktigt mörka…

Hemma hos familjen Järlestrand börjar julförberedelserna faktiskt redan i augusti. Då drar den julälskande dottern i familjen igång med att ”tagga julen!!!”, som hon säger. Det betyder att hon ordnar så många mysiga, juliga aktiviteter som möjligt från augusti och hela vägen fram till jul. Det kan helt enkelt inte bli för mycket jul om hon får bestämma! För den sjungande pappan Mikael börjar julförberedelserna först i mitten av november när han traditionsenligt börjar repetera in julsånger inför advents- och juletiden. Och kvällen före julafton brukar till sist hela familjen dras med i julförberedelserna när det är dags att lacka julklapparna! 

Mikael Järlestrand är sedan många år en mycket varmt uppskattad solist vid de årliga julkonserterna i Malmö Pingstförsamling. Så här strax innan advent får jag en juldoftande pratstund med Mikael inför det här årets konsert.

”Advent är en fantastisk tid”, säger Mikael. ”Det ligger en förväntan i luften i hela samhället och adventsgudstjänster och julkonserter samlar stora skaror människor. Som sångare är det lika inspirerande varje år att få sjunga om julens budskap i välfyllda kyrkor.”

Julens budskap, vad är det egentligen? Eller som julkonserten formulerar frågan: ”Why Christmas?” Mikael svarar:

”Jag tycker att änglarna som sjöng för herdarna i julnatten förklarar julens budskap så bra. Allra först sa en av änglarna: ”Var inte rädda”, så att vi ska förstå att julens ärende är att göra oss trygga. Sedan sa ängeln: ”Jag bär bud till er om en stor glädje”. Vad då för glädje? ”I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren.” Julens budskap gäller alltså inte en religionsstiftare, inte en förebild, inte en rebell – utan en frälsare: Jesus, Guds son. Och ängeln sade att detta budskap är ”en glädje för hela folket” – alltså för alla människor. Inte bara för de som är särskilt svaga, inte bara för teologerna, inte bara för barnen – utan för alla. Och om detta glädjebud sjöng änglarna för några enkla herdar – ett gäng vanliga arbetare som jobbade nattskift den första julnatten. Julens budskap är alltså inte bara för särskilt högtidliga tillfällen eller särskilt upphöjda personer. Det är ett glädjebud till alldeles vanliga människor i det alldeles vanliga vardagsslitet. Gud själv har sträckt ut en hand till oss genom Jesus för att återupprätta kontakten mellan oss och Gud. I vardagen och alla dagar. För mig är det glädjebudskapet större än allt annat.”  

Julen är en stor glädjefest också musikaliskt och för många av oss blir det inte jul på riktigt om vi inte får höra våra favoriter bland julsångerna. Ofta är det sånger som följt med oss ända sedan barndomen och som väcker många varma minnen. Nytt för årets julkonsert är att publiken i förväg får rösta fram en önskesång, som sjungs under konserten (du kan rösta genom länken nedan). 

Men vilken av alla julsånger är Mikaels egen favorit? ”För mig står ’O helga natt’ överst på önskelistan. Det är en fransk sång från mitten av 1800-talet, så den har sjungits i många länder och i många generationer och älskats av många. Jag älskar både melodin och texten. Särskilt de sista stroferna i den andra versen griper tag i mig: ’Uti envar du ser en älskad broder och din ovän ska bli dig så kär.’ De orden beskriver att julens budskap inte bara handlar om att återupprätta den nära kontakten mellan Gud och människan, utan också den nära kontakten oss människor emellan. För mig blir det självrannsakande. Vad har jag för attityd mot andra? Har jag det bra med alla människor? Julens budskap är ett fredsbudskap.”

På tal om gemenskapen mellan oss människor så går det inte att bortse från att julen för många av oss också är en tid av särskilt stor saknad efter människor som har stått oss nära och som inte längre finns med oss. Mikael förlorade sin pappa den här hösten och så här inför advent kommer tankarna på hur det kommer att kännas att för första gången fira jul utan honom.

”Jag vet inte riktigt hur det kommer att kännas att fira jul utan min pappa för första gången i mitt liv, men det kommer ju inte bli samma sak utan honom. Det var alltid pappa som läste julevangeliet för oss på julaftonen så vi kommer förstås att tänka extra på honom just när vi läser julevangeliet. Efter julevangeliet brukar vi tända tomtebloss, för jag är barnsligt förtjust i tomtebloss! Och medan tomteblossen sprakar sjunger vi alltid ”När juldagsmorgon glimmar”. Den traditionen tyckte pappa om. Jag blir både nostalgisk och melankolisk när jag tänker på att pappa kommer fattas i familjen den här julen, men för mig gör julens budskap det lättare att leva med saknaden.”

För många är musikglädjen i kyrkan en ljuspunkt och i oktober fylldes Malmö Pingstförsamling av ett stort folkmyller när Mikael bjöd på konsert med Elvis Presleys andliga sånger. Det blev en riktig folkfest! En av alla glada åhörare passade på att direkt efter Elvis-konserten boka in Mikael med band för en spelning med Elvis julsånger till en privat julfest. Det blir ett lite nytt spår i julrepertoaren för Mikael det här året! Och vem vet, kanske kan fler av oss få möjligheten att lyssna till Elvis julsånger i Mikaels tappning fram­över? Mikael är nog inte svårövertalad! 

Men först och främst är det alltså dags igen för den årliga julkonserten ”Why Christmas?” i Malmö Pingstförsamling den andra advent. Mikael är laddad och utlovar både en härlig musikalisk upplevelse, ett budskap att tänka på och en fantastisk julstämning! Varmt välkommen!

Carin Gerding

Julkonserten finns att se i vår Youtubekanal. Klicka här för att komma dit.