I Malmö Pingstförsamling har vi under många år bedrivit alphakurser, nästa kurs blir våren 2019. Det har varit många som genom åren fått bearbeta sina existentiella frågor på våra kurser och flera har blivit troende, döpta och gått med i församlingen. Ibland har det varit stora kurser och ibland lite mindre, men alltid givande. Vid förra kurstillfället så var det en hel del nya ledare som engagerade sig och jag ställde några frågor till en av dem, Desirée Engvall.

 

Hur skulle du beskriva Alpha?

Jag skulle beskriva Alpha som en möjlighet att tillsammans med andra utforska grunderna i den kristna tron. Det betyder inte att man måste ha någon förkunskap om den kristna tron, nyfikenhet räcker. Det är också en fördel om man gillar gemenskap och god mat. 

Vem kan gå en Alphakurs?

Jag är ju verkligen ingen expert på Alpha, men utifrån mina erfarenheter så här långt tycker jag nog att nyfikenhet är den viktigaste egenskapen hos den som deltar. Det kan till exempel vara någon som längtar efter att livet ska kännas mer meningsfullt och som har funderingar på om den kristna tron kan erbjuda det. Kanske söker personen parallellt svar i andra religioner, det utgör som jag ser det inga hinder för att delta så länge man deltar med öppna sinnen. Det kan också vara en skeptiker, eller någon som öppet inte tror på Gud, men som ändå är nyfiken på den kristna tron. Kanske består då nyfikenheten av att personen vill förstå hur andra kan tro på det som den själv är övertygad om inte stämmer. Alpha kan även passa personer som inte varit troende så länge och som vill lära sig mer om grunderna i tron. Alpha passar också mycket bra för personer som önskar tro men som har svårt att göra det på grund av att det finns delar av den kristna tron som de inte kan lita på eller ställa sig bakom. Till dessa personer vill jag hälsa att ni kommer att ges stora möjligheter att få ställa era frågor och få uttrycka ert tvivel. Kanske kommer ni inte få svar på alla frågor men jag tror ni kommer uppleva att ni möts av kärlek, respekt och acceptans. 

Vad tänkte du när du fick frågan om du skulle kunna tänka dig att vara samtals­ledare i Alpha?

Ärligt talat så tänkte jag först på varför jag inte passade som ledare. Jag kände mig otillräcklig då jag inte läser Bibeln så ofta som jag borde och då det finns många andra som kan den teoretiska delen av kristendomen så mycket bättre än jag. Kände även tveksamhet utifrån att jag själv är en grubblare som inte tycker att svaren i den kristna tron alltid är så självklara. Men när jag bad över det så upplevde jag att min längtan efter att andra ska få uppleva Guds kärlek precis som jag har fått göra, var skäl nog till att tacka ja. Jag tänkte; kanske kan till och med mina svagheter vara till hjälp i mötet med någon deltagare som tvivlar på om den är tillräckligt bra för att bli en kristen. En önskan från min sida är att visa att viljan att följa Gud räcker långt och att Guds nåd alltid finns nära vid varje snedsteg. 

Vad handlar ett typiskt alphasamtal om?

Samtalen följer förutbestämda teman. Som jag tidigare sade så utgår de från grunderna i den kristna tron. Exempel; Vem Jesus är, Varför Jesus måste dö, Varför ber vi kristna till Gud. För att göra dessa teman lättare att samtala om finns frågor som är anpassade för diskussion. Temat ”Vem är Jesus” kan tex diskuteras utifrån vad deltagarna har för bild av Jesus och vad de skulle vilja fråga honom om i fall de fick träffa honom. Temat om ”Varför Jesus måste dö” kan diskuteras utifrån hur deltagarna reagerar inför korsfästelsen och hur de känner inför begrepp som synd och förlåtelse. Sen väcks många frågor hos deltagarna under föredragen och filmerna man ser tillsammans. Då är det viktigt att det ges tid för att diskutera dem. Hur Gud kan vara god och samtidigt tillåta lidande är en fråga som jag tror de flesta som deltar i kursen har behov av att samtala om. 

Nu har du genomfört en kurs. Vilka är dina känslor så här i efterhand?

Det var roligt och väldigt lärorikt att få vara med som ledare i Alpha. Jag gillar ju att samtala med människor och tror det är nyttigt för oss som varit kristna en längre tid att bli utmanade i vår tro. Sen är jag fortfarande en nybörjare och har massor att utveckla i ledarrollen. 

Vad gör man om man känner sig osäker på om konceptet passar just min granne eller arbetskamrat?

Du kan prata med någon av oss som varit ledare för Alpha (fråga någon i pastorsteamet om du är osäker på vilka det är). Sen brukar första gången på kursen vara en prova på gång. Du kan då bjuda med någon du tänker kan passa för kursen för att se om de tror att det är något för dem. 

/ Andreas Wessman