Tips på bra böcker och musik

Att förkovra sig genom böcker och musik är ett viktigt sätt att berika sig som människa och fördjupa sin tro. Det kanske inte alltid är så lätt att hitta bra böcker och musik och därför tänkte vi framöver ge lite bok- och musiktips. Här kommer två bokrekommendationer från en och samma författare samt några trevliga musiktips för barn.


Vända Hem

Skriven år: 2016
Svenskt förlag: Norstedts
Författare: Yaa Gasi
Recensent: Andreas Wessman

Detta är Yaa Gasis mycket uppskattade och flerfaldigt prisbelönta debutroman. Yaa är född 1989 och var alltså endast 26 år när denna bok gavs ut. Kanske boken bäst kan beskrivas som ett epos över slaveriet och dess konsekvenser från 1700-talet ända till modern tid. Vi får följa en släkt genom generationer från stamkrigen i Afrika genom Britternas brutala industrialisering av den befintliga slavhandeln där och vidare till slavarnas outhärdliga tillvaro på Amerikas bomullsfält och medborgarrättsrörelsen i 1960-talets USA. Boken är en sorglig beskrivning av människans grymhet och vår oförmåga till jämlikhet, men också en berättelse om identitet, försoning och jakten på en plats att höra hemma på. Det är en viktig påminnelse om att det vi gör får långtgående konsekvenser genom historien.

Beställ boken på AdLibris >>>


Inte av denna världen

Skriven år: 2020
Svenskt förlag: Norstedts
Författare: Yaa Gasi
Recensent: Andreas Wessman

Det är säkert lätt att drabbas av skrivkramp efter en så hyllad debut, men det verkar inte ha drabbat Yaa. Med intensiv glöd och trovärdig penna skriver hon det jag betraktar som en fördjupad studie av ”Vända hem”. Boken handlar om Gifty som doktorerar i neurovetenskap om beroende och depression. Genom sina studier hoppas hon förstå sin drogberoende bror och kanske hitta ett botemedel mot beroendesjukdomar. Yaa har själv erfarenhet att vara invandrare då hon som barn kom med sina föräldrar till USA från Ghana. Det är denna erfarenhet som gör att boken känns så trovärdig. ”Hon måste ha upplevt detta själv” tänker jag gång på gång när jag läser. Boken ger mig en fantastisk insikt i hur det är att växa upp i en främmande kultur. Vad det gör med min självkänsla, ambitionsnivå och längtan efter att höra till. För mig tog boken en intressant vändning när det visar sig att Giftys familj var pingstvänner hemma i Ghana och de söker därför upp en pingstkyrka i sitt nya hemland. Även erfarenheterna från pingstkarismatiska sammanhang är trovärdigt återgivna, vilket ofta inte är fallet i litteratur utgiven på profana förlag. ”Inte av denna världen” borde nästan vara obligatorisk läsning för alla i vår församling då den ger en trovärdig inblick i vad man går igenom när man lämnar ett land för ett annat, vad det gör med tron och vilket ansvar vi har som redan är etablerade i Sverige. Församlingsgemenskapen kan få betyda oerhört mycket, men den kan också förstöra mycket om integrationen inte går på djupet. Alla som funderar på relationen mellan tro och vetenskap får också mycket tankegods i denna mycket lärorika, insiktsfulla och välskrivna roman.   

Beställ boken på AdLibris >>>


Gabriel & Åsskar

Artist: Gabriel Wahl
Recensent: Isabel Berggren

Gabriel Wahl från Frälsningsarmén har gjort två skivor där han och hans handdocka Åsskar berättar bibelberättelser på ett härligt och lite tokigt sätt. På senare tid har han också gjort en podd som heter ”Kylskåpsradion”, där de tar upp viktiga ämnen på barnens vis. Bra att lyssna på i bilen där det kan leda till samtal med barnen.   

Lyssna på Spotify >>>


Tillsammans

Artist: Köräventyret
Recensent: Isabel Berggren

Härliga låtar som man kan lyssna på många gånger utan att tröttna på. ”Tillsammans” är en samlingsskiva som även har ”singback” för de barn som gillar att sjunga själva. Vi har använt några av Köräventyrets låtar i vår barnverksamhet så några barn kanske till och med känner igen någon sång.

Lyssna på Spotify >>>


 

Tid med Gud

Artist: Blandade artister
Recensent: Isabel Berggren

En lovsångsskiva från 2012 som blandar både nya och äldre lovsånger. Flera av lovsångerna är också bibelord som kan få sjungas in i våra hjärtan. Perfekt att lyssna på hela familjen. 

Lyssna på Spotify >>>