Min plats med Gud: Emanuel Möller

Sök först Guds rike och hans rättfärdighet

Jag tror att vi är många som längtar efter att kunna jobba under normala förhållanden och att få träffas. Det är inte alls detsamma att göra en intervju via mail som vid ett personligt möte. Vi har ändå tur som har den digitala tekniken och därigenom kan få det mesta att fungera. Så via mail har jag gjort en intervju med Emanuel Möller. Emanuel är ju redan välkänd av många i vår församling genom sitt stora engagemang. Och nu ska ni få lära känna honom lite mer.


Emanuel presenterar sig som gift med Erika, trebarnsfar och trafiklärare. Hans intressen är skidåkning, andra utomhusaktiviteter och att vara med och bygga kyrka. Den 7 mars var han med bland dem som fick köra Vasaloppet.

Emanuel är uppväxt i Småland och äldst bland sex syskon. I hans familj har tron alltid varit central och det var självklart att göra ett eget ställningstagande och ta emot Jesus till personlig frälsning och låta döpa sig. Han var då 10 år gammal. Han uttrycker det så här:

– Man måste själv få en uppenbarelse om vem Jesus är.

På frågan ”Hur påverkar din tro relationerna till dina arbetskamrater” är svaret:

– Jag är egenföretagare och konsultar som trafiklärare sedan 2017. Jag är ärlig, generös och positiv och vill ständigt bidra till att arbetsplatsen utvecklas. Jag vill alltid se det bästa i mina elever och mycket handlar om att coacha och lyfta dem. I just det har jag mycket hjälp av tron då den ligger så djupt i både värderingar och i attityd gentemot mina medmänniskor; både kollegor och elever.

När jag frågar honom var han har sin ”kraftcentral” får jag svaret:

– Definitivt tillsammans med min familj, i lovsången och i Bibelordet. Men även att få ta en träningsrunda betyder mycket för att hämta kraft.

Ett bibelord som betytt och betyder mycket för Emanuel är Matt 6:33  “Sök först Guds rike och hans rättfärdighet …”

Nu blev det naturligt att fråga om han kunde berätta om något speciellt bönesvar och här kommer hans svar:

– 2011 började jag som egenföretagare och behövde efter några år göra en förändring då vi kört fast och förlorat en del pengar. Jag sökte till trafiklärarutbildningen och blev först inte antagen. Jag ville fortsätta som egenföretagare och behövde hitta ett nytt sätt att tjäna pengar. Många dörrar stängdes och när jag endast blev reserv till utbildningen kändes det som om den dörren också stängdes. Efter att ha arbetat hårt och mött en del motgångar var jag trött, på gränsen till utbränd. Utbildningen såg jag som den sista vägen framåt så jag fortsatte att be och tro Gud om mirakel. Jag blev antagen några veckor innan kursstart och Gud har hela tiden varit trofast och lett mig framåt. Jag trivs jättebra i det Gud har lett mig in i nu. Det är otroligt roligt att få göra skillnad för många människor och vara en del av deras livsresa.

Då jag vet att Emanuel är mycket aktiv i kyrkan ber jag honom att berätta om det.

– Jag är ordförande i ungdomsrådet och är även en del av församlingsledningen. Jag är också engagerad i församlingens bolag, ordförande i Stadionmässan och styrelseledamot i fastighetsbolagen.

Planerna för framtiden är att lämna över rollen i ungdomsrådet till någon annan. Jag kommer att fortsätta med övriga engagemang. I Stadionmässan har vi en utmaning att hitta en stabil och inkomstbringande verksamhet då situationen med pandemin har slagit ut verksamheten och vi har haft obefintligt med kunder sedan mars 2020. Nu har vi några intressanta projekt på gång som skulle kunna bli något i framtiden.

Gunbritt Fransson