Det är torsdag kväll i ett trots vintermånaden, vårigt Malmö och jag har den stora äran att digitalt få gästa Sakarias och Louise Bryskhe som tillsammans med sina döttrar Astrid (2,5 år) och Ester (9 månader) sitter hemma i sitt kök och äter middag. Till hösten flyttar familjen Bryskhe från Bankeryd till Malmö i samband med att Sakarias börjar sin tjänst som ungdomspastor i församlingen, men redan nu får vi alltså chansen att lära känna dem lite grann.


Från början kommer Sakarias och Louise från Götene, en tätort mellan Mariestad och Skara och det var i Korskyrkan i Götene, där de båda var hjälpledare bland ungdomarna, som de lärde känna varandra. I år har Sakarias och Louise varit tillsammans i tio år och gifta i sex. Efter en kort presentation, där Sakarias bland annat berättar om sitt stora sportintresse, så frågar jag paret om de har några fler kopplingar till Malmö än den stundande flytten. Sakarias berättar att han har både släkt och vänner här i krokarna som han och Louise hälsar på med jämna mellanrum. Sakarias berättar också att hans föräldrar arbetade en tid som evangelister i Immanuelskyrkan i Malmö innan Sakarias föddes.

Min nästa fråga har jag formulerat utifrån det aktuella predikotemat “Jesus sänder.” Jag frågar nämligen paret var och när de upplevde att de blev kallade till att arbeta med just ungdomar.

Sakarias svarar först: För mig är det enkelt och lite komiskt. Min kallelse började nämligen med att jag gillade min ungdomspastor som i sin tur gillade att fika med oss ungdomar. Längtan att få arbeta på ett liknande sätt växte sig sedan allt starkare i takt med att jag själv tog min personliga tro ännu mer på allvar. Jag vill ge tillbaka det som jag själv har fått.

Louise: Vi känner båda en längtan efter att få arbeta med ungdomar och särskilt utifrån ett ledar- och lärjungaskapsperspektiv. Jag personligen har ett hjärta för unga tjejer, vilket tar sig i uttryck i att jag bland annat leder smågrupper och arrangerar frukostar med olika teman. Temat för den kommande frukosten är hur man kan dela sitt vittnesbörd på olika sätt. Utöver detta spelar jag in en podd som riktar sig till unga tjejer, om tro, identitet och relationer.

Sakarias: Jag och Louise är ett team som kompletterar varandra och vi når olika typer av människor.

Därefter frågar jag hur deras tankar går kring flytten till Malmö och tjänsten i församlingen; vad de har för drömmar och förväntningar.

Sakarias: Jag känner en stor nyfikenhet över att få komma ner och se och lära mig hur ni i Malmö Pingstförsamling arbetar. Som jag har förstått det är det en positiv trend bland ungdomarna just nu och den vill jag bygga vidare på. I stora drag drömmer jag sedan om fler utåtriktade satsningar, för att på så sätt flytta ut ungdomsarbetet också utanför kyrkans väggar. Jag tänker att det hade varit najs att slänga upp ett hamburgerstånd med namnet “Jesus Burgers”, kanske i samband med fotbollsmatcher eller i ett socialt utsatt område, för att på så sätt komma i kontakt med nya ungdomar och sprida Guds kärlek.

Louise: Till en början var jag skeptisk till flytten eftersom vi trivs så bra här i Bankeryd. Men till saken hör att vi hade bett Gud att han skulle visa för oss om det var dags att flytta genom att låta någon ringa, så när Malmö Pingstförsamling faktiskt ringde kände vi oss tvungna att ta det på allvar. I höstas besökte vi sedan församlingen och ungdomarna och kände att det var dags att utmana vår bekvämlighet genom att flytta och nu längtar jag till och med efter det lite mer obekväma. I övrigt ser jag fram emot mötet med nya kulturer och att få bli en del av församlingens engagemang för människor i socialt utsatta lägen. Jag vill också finnas med i söndagsskolan och fortsätta mitt arbete med tjejgrupper.

Intervjun börjar gå mot sitt slut och min sista fråga till paret Bryskhe blir om de vill dela ett favoritbibelord eller ett bibelord som har fått betyda mycket i processen med flytt till en ny stad och en ny församling. Sakarias sportintresse lyser återigen igenom när han berättar om sitt favoritbibelord som han bär med sig från ett hockeyläger med “Sports for life”. På lägertröjan stod nämligen Fil 3:14 citerat: “… och löper mot målet för att vinna det pris som Gud har kallat oss till genom Jesus Kristus.”

Sakarias: Jag tycker om att se livet som ett lopp där priset är att få umgås med Gud för alltid!

Louise delar i sin tur bibelordet Fil 4:6 som har fått betyda särskilt mycket för henne nu när de förbereder sig inför flytten. Det står: “Gör er inga bekymmer, utan när ni åkallar och ber, tacka då Gud och låt honom få veta alla era önskningar.”

En av dessa önskningar som paret gärna vill dela med församlingen är att de ska få hitta ett bra boende. Sakarias och Louise låter hälsa att man gärna får höra av sig till dem med boendetips (Sakarias Bryskhe: 072-719 88 99). När vi sedan lägger på känner jag mig både inspirerad och berikad av detta samtal med paret Bryskhe. Va roligt det ska få bli att hälsa Sakarias, Louise, Astrid och Ester välkomna till Malmö i höst!

Moa Nissfolk