Malmö Pingstförsamling är en mångkulturell församling, vi har t.ex. en Filippinsk grupp. För att få lite mer koll på hur ett julfirande i Filippinerna ser ut så fick jag ett samtal med en av hemgruppsledarna i den filippinska gruppen, Abigail, som berättar följande om hur man firar jul i sitt hemland.

”På Filippinerna börjar firandet flera veckor innan själva julafton. Från den 16 december så brukar vi träffas varje kväll, 18:00 i kyrkorna för att ha gudstjänst och förbereda oss för julen. Från och med den 16:e brukar också barnen gå runt i grannskapen för att sjunga julsånger och sprida julstämning, som tack för det brukar åhörarna ge dem lite pengar eller godis.”

AbigaleHur firar ni julafton?

– Den 24:e firar vi med familjen eller närmare vänner, man äter mat tillsammans men det gör man oftast väldigt sent på kvällen, som tidigast vid 22:00, en del väntar till midnatt. Först efter det öppnar man paket.

Låter som det finns en hel del tid för barnen att tjata efter paket på, under dagen fram till dess?

– Jo det gör det, och en del har ju svårt att vara vakna så då får de presenterna morgonen efter istället. Det brukar inte vara någon som klär ut sig till tomte, men i de större köpcentrumen kan det finnas tomte. Den 25:e fortsätter festligheterna på morgonen i kyrkan. Där är det stor julfest, dels med alla julsånger, julpredikan och barnen brukar spela upp julevangeliet som drama. Sen fortsätter det med mat och lekar efteråt.

Berätta mer om maten och festligheterna!

– Vi brukar äta en massa ost, som i Sverige, rund och täckt med rött vax, sen äter vi julskinka och ibland finns det till och med hel gris pyntad med äpple i munnen och allt. Att träffas den här dagen är festligt, vi har lekar och tävlingar, som viskleken och ringdans, det skrattas en hel del!

Hur är det med julgranar, dansas det kring sådana?

– Ja, vi har julgran, men de är i plast. Faktum är att de brukar komma fram och börja kläs redan i november, och redan då kan man också höra julmusik på radion.

Hade det varit mer naturligt med julpalm?

– Ha, ha. Det hade det väl varit en möjlighet förstås, det är ju varmt och vi har inga naturliga granar, men vad skulle vi då göra med våra plastgranar? Vi gillar dom!

Finns det något som du gillar speciellt med julfirande här i Sverige?

– Jag gillar mysigheten, de tända ljusen och kalenderljuset, ett sådant har man inte i Filippinerna. Sen är det också härligt att det finns snö (ibland!, red. anm). Vi sjunger ofta om hur vi drömmer om en ”White Christmas” också på Filippinerna, men där blir det inte mer än dröm om snö, här kan det ju faktiskt hända att man ser den på riktigt!

Intervjuad av Mattias Sennehed