Under sommaren 2019 tog Gun-Britt Wiberg med sig Marcus Ander och Andreas Wessman till Tanzania. Här kan du läsa om deras fullspäckade agenda under den nio dagar långa resan.

Malmö Pingstförsamling har en lång historia av mission i Tanzania. Vi har sänt ut flera missionärer dit och engagemanget i församlingen har periodvis varit mycket stort. Under många år har församlingen inte haft något engagemang i Tanzania. Men på grund av flera olika omständigheter verkar det som om Tanzania återigen skulle kunna bli ett av vår församlings fokusländer i missionen. Som flera av er läsare vet om så har Gun-Britt Wiberg ett mångårigt engagemang i Tanzania. Hon reste dit första gången 1968 och har sedan dess varit inblandad i fler olika projekt. Några projekt pågår nu genom föreningen Tandala (vänföreningen Tanzania-Svedala) därför var det extra roligt att få göra denna resa med en person som har en så gedigen erfarenhet av landet som Gun-Britt Wiberg. Vi hade 9 mycket intensiva dagar i landet och för att ni ska få en inblick i allt vi gjorde så ska ni få ta del av våra dagboksanteckningar samt lite bilder.


Dag 1: Tisdag 25 juni

Första dagen var en resdag. Från Köpenhamn, via Amsterdam och Kilimanjaro kom vi sent på kvällen till Dar es Salaam. Den nationella pingströrelsen FPCT (Free Pentecostal Churches of Tanzania) har en anläggning där för övernattning och konferenser. Vi fick var sitt rum och avslutade kvällen med en fantastisk kvällsvard bestående av Gun-Britts medhavda knäckebröd, Kalles kaviar, ost och te. En erfaren missionär vet vikten av att ha med sig egen proviant. Aldrig har knäckebröd smakat så gott!


Dag 2: Onsdag 26 juni

Efter en enkel frukost bar det av till flygplatsen igen. Vi tog ett inrikesflyg från Dar es Salaam till Tabora. Vid flygplatsen där möttes vi upp av Gun-Britts mångårige medarbetare Isaac som skulle bli vår ledsagare under dagarna i Tanzania. Nu väntade en resa på 120 km i missionens gamla Toyota Landcruiser. Allt gick bra och sent på eftermiddagen anlände vi till klassisk svensk missionsmark, missionsstationen och svenska skolan i Tazengwa. Vi blev inkvarterade i ett fint hus och återigen blev Gun-Britts medhavda matsäck till stor välsignelse. Kvällen avslutades med samtal, te och macka på altanen ackompanjerade av cikadornas sövande ljud.


Dag 3: Torsdag 27 juni

Dagen började med bibelskolans ”devotion”. Jag blev tagen av intensiteten i lovsången. Svårt att greppa att det var på riktigt, men de sjöng lika intensivt som man föreställt sig. Efter en riktigt god frukost bl.a. bestående av nybakat bröd, ägg, gröt, banan, passionsfrukt, apelsin, avocado visade Reuben oss runt på Tazengwa. Reuben är rektor på bibelskolan i Tazengwa. Det är ett stort område med många hus, på ett sätt ett monument över den svenska missionens storhetstid i Tanzania. Den svenska skolan där kunde ha upp till 70 elever. Sedan åkte vi till immigrantkontoret för att rapportera om vår närvaro. Vi hade blivit förvarnade om att vi skulle behöva betala 200 USD för ett arbetstillstånd i landet. Gun-Britt ifrågasatte detta starkt och till vår stora förvåning nämnde myndighetspersonerna ingenting om detta, trots att de tidigare i veckan besökt bibelskolan på Tazengwa och förvarnat om detta. Efter lunchen var det dags för Andreas att undervisa lärare och elever på TPBC (Tazengwa pentecostal bibel college). Efter undervisningspasset samtalade vi med Elias Shidja som är generalsekreterare i FPCT, vi åt middag tillsammans och Elias kunde ordna så vi kunde få ett möte med Tazengwadisktriktets mäktigaste tjänsteman för att förankra Tandalas jämlikhetsprojekt. Elias känner honom personligen då han tillhör en pingstförsamling i Nzega. Projektet går ut på att distribuera menskydd på högstadieskolor så att flickorna i högre utsträckning ska kunna genomföra sina studier. Menskyddet är en sk menskopp i silikon som är konstruerad för att fungera i enkla sanitära förhållanden. Eftersom projektet är Sidafinansierat är det nödvändigt att de lokala myndigheterna är drivande och delaktiga i projektet. Om DC (District Commissioner) är positiv till detta så ökar chanserna till att projektet kan genomföras.


Dag 4: Fredag 28 juni

I dag möte vi Jonas Culva som är den som inbjöd Andreas till Tanzania. Förmiddagen ägnades åt att åka runt till 4 av Jonas utposter, mycket fattigt och enkelt, den enklaste kyrkan var bara en koja av vass med ett presenningstak. Församlingen har 8 utposter runt Ilpilili. Mottagandet var fantastiskt, med afrikansk sång och mat på två ställen, planeringen hade ändrats så vi fick två stadiga måltider på varandra. Det var såklart omöjligt att tacka nej. Efter lunchen så väntade en eftermiddag då Andreas återigen undervisade bibelskolans elever. Den här dagen var även pastorer i regionen plus personalen på TPBC med. Det blev en mycket fin eftermiddag som avslutades med att alla bad för oss. Kvällen spenderades återigen på altanen med cikadorna spelandes i bakgrunden.


Dag 5: Lördag 30 juni

Den här dagen blev också mycket intensiv. Den började med ett möte med TPBC:s styrelse, där vi samtalade om kvinnors framtid i deras pingströrelse samt planen med att ordna ett kvinnligt boende på bibelskolan. Sedan åkte vi till Isaacks kyrka i Nzega för ett möte med 5 st HUIMA grupper, trots att de var lediga tog sig ca 20 ungdomar till kyrkan för att berätta om sina kristna skolgrupper. HUIMA är ett initiativ som Gun-Britt tog får många år sedan. Det är en fantastisk möjlighet i skolvärlden här. I läroplanen står det att skolan ska schemalägga 2 X 40 minuter frivillig religionsundervisning i veckan. Kyrkorna/moskeerna står helt för innehållet och varje elev går till den religionsundervisning man vill. Det blev ett bra och informativt möte om verksamheten. Sedan åkte vi tillbaka till Tazengwa för att möta de 8 kvinnor som sponsras av Margareta Nilssonfoden.

Enligt Margareta Nilssons önskan ska hennes kvarlåtenskap möjliggöra kvinnors utbildning på bibelskolan i Tazengwa.  Marcus Ander, som är ordförande i föreningen som förvaltar arvet efter Margareta Nilsson, spelade in filmer och gjorde en swatanalys. Det var mycket berörande att höra deras berättelser om kallelse och kärleken till församlingen. På kvällen åkte vi hem till Isaacks familj och fick jättegod mat. Vi blev både glada och lite nervösa när vi fick reda på att Isaack blev tvungen att lämna oss resten av veckan. Det betydde att Marcus och jag blev chaufförer och Gun-Britt kartläsare. Vänstertrafik och dammiga afrikanska vägar väntade oss och äventyret blev med ens lite mer spännande!


Dag 6: Söndag 31 juni

Äntligen kyrkdag! Två kyrkor skulle besökas och den första innebar en erfarenhet på klassisk svensk pingstmark,Tazengwa pentecostal church. Ursprungskyrkan för alla kyrkor i FPCT (Free pentecostal churches of Tanzania). Utanför kyrkan finns ett minnesmärke på den plats där Ester och Erland Dahlqvist slog upp sitt tält 1932 och startade en kyrko­rörelse som idag omfattar 400 000 medlemmar. Andreas predikade om att Gud helar oss, om det omvända bibelundret som sker på pingstdagen. Gudstjänsten varade i 3.5 h! Efteråt delades det ut majs till fattiga, en insats som möjliggjorts av Pingstförsamlingen i Trelleborgs Second-handbutik. På grund av en mycket dålig regnsäsong råder det stor matbrist på landsbyggden.  Sedan åker vi till Jonas Culvas kyrka i Ilpilili. En väldigt annorlunda kyrka. Mycket ungdomar. Jonas är expansiv, bygger till kyrkan och planerar kyrkor i hela distriktet, nu ansvarar han för 8 kyrkor i omgivningen. Härlig gudstjänst (1,5h). Jag predikar om Sackeus, efter gudstjänsten möter vi styrelsen för församlingen och bjuds på riktig festmat, ugali, kyckling och tillbehör. Det blev en underbar kväll i månens sken och mycket fina samtal.


Dag 7: Måndag 1 juli

I dag hade Gun-Britt arrangerat ett HUIMA-möte på Bulunde secondary school. Trots att skolan var stängd dök det upp ett 20-tal elever som visade vad de brukar göra på sina kristendomslektioner. Efter den samlingen åkte vi till Nzega och köpte vi tre säckar ris och körde hem en säck till skolevanglisten och hans familj. Sedan åkte vi förbi en leprakoloni med de två andra. Det var svårt att se fattigdomen. Sedan bar det av till Nkinga sjukhuset. Mycket stort och imponerande, fantastiskt att ett initiativ av svenska missionärer på 1930 talet idag blivit ett av landets bästa sjukhus och dessutom så driver man en mycket fin sjuksköterskeutbildning på området.

När vi kom hem på kvällen väntade två familjer på verandan som hört om majsutdelningen, men de levde utanför upptagningsområdet. Behoven har ingen gräns. Gun-Britt köpte en till säck med ris. 360 kr och två vuxna och 13 barn klarar sig ytterligare två månader. Tänk att så lite pengar kan göra så stor skillnad. Dagen avslutades med mat hemma hos pastor Jonas Culva.


Dag 8: Tisdag 2 juli

Den här dagen åkte vi långt till byn Bukene. En härlig resa på grusväg genom vackert landskap. I Bukene sekondary school förevisades menskopparna för 70 unga flickor, mycket uppskattat av rektor lärare och DC:s representant. Marcus och jag åkte in till byn för att hämta lunchen till alla, 70 elever plus lärare och några föräldrar. Bilen packades full med grytor, vatten och läsk plus tre matpersonal. I skuffen satt en kille och höll koll på grytorna. På vägen hem stannade vi i en liten lerkyrka och räckte över en gitarr som en privatperson i Sverige skänkt. Lång väg hem, dammigt men härligt.


Dag 9: Onsdag 3 juli

Nu bar det av hemåt igen. Runt lunchtid landade vi i Dar es Salaam och flyget hem gick inte förrän kl 23:20 på kvällen. Vi fick tid att utforska Tanzanias huvudstad och upplevde en livlig fiskmarknad, en god middag i solnedgången och en marknad för turister, så till slut kunde vi också turista lite även på denna mycket intensiva men härliga resa på klassisk svensk missionsmark!

Andreas Wessman