Hur kommer det sig att en del människor utstrålar värme medan andra känns kyliga? En del människor släpper in dig i sitt liv på en gång. De erbjuder ett öppet hem, ögon som ser på riktigt, och en varm kram när du går därifrån. En del människor väljer att distansera sig från sin omgivning och du kommer dom aldrig riktigt in på livet.

Orsakerna till detta kan naturligtvis vara många. Våra erfarenheter genom livet formar oss. Vi kanske har blivit brända av tidigare relationer. Människor släpptes in men dom sårade, och vi blir reserverade. Andra har skonats, sett andra förebilder och man vågar och vill leva nära andra människor.

När jag drömmer om församlingen så tänker jag på en gemenskap som är både varmare och närmare. Att komma till Malmö Pingstförsamling ska vara som att komma hem till riktigt goda vänner.

Vad kännetecknar en riktigt bra middagsbjudning? Du märker att din värd har förberett måltiden noggrant, huset är städat och allt är iordninggjort för din skull. Det finns en förväntan i hallen när du kliver in i hemmet, leenden, kramar och ett varmt välkomnande. En bra fest innehåller för mig också goda samtal som engagerar eller går på djupet. Om gästerna är genuint intresserade av varandra, ställer frågor och utbyter erfarenheter så blir gemenskapen berikande och man hittar en plats bortom det ytliga.

Precis så tänker jag om vår församling. Alla som kommer till oss ska märka att allt är noga förberett för deras skull. Mötet börjar redan i foajén med varma leenden och ett gott bemötande. Gudstjänsten ska vara som en väl förberedd trerätters middag. Alla medverkande ska ha gjort sitt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt. Men det räcker inte bara med att allt är väl förberett. Innehållet måste beröra, vara varmare och tränga djupare. Denna process får vi överlämna åt Gud. Det är den Helige Anden som skapar liv i allt det vi gör.

Men den stora söndagsgudstjänsten räcker inte till för att skapa värme och närhet i våra relationer. Här är den lilla gruppen helt avgörande. Cellgruppen, eller hemgruppen skapar möjlighet för oss alla att komma några människor riktigt nära. I den lilla gemenskapen kan det kristna livet gestaltas på ett riktigt livsnära sätt.

Jag avslutar med den text som finns i våra programblad:

Känn dig som hemma!

Vår önskan är att när du kommer till vår församling ska du kunna känna dig som hemma. Här ryms högt och lågt, glädje och sorg, allvar och skratt. I din hand håller du många arbetstimmar. Våra olika mötesplatser, gudstjänster och konserter har förberetts av många för att du med hela din varelse ska känna dig hemma. Vi är inte bara en gemenskap från jordens och livets alla hörn. Vi är också en gemenskap som önskar utforska djupen hos Gud och vår förhoppning är att våra olika sammankomster ska kunna hjälpa dig till djupare samhörighet med både människor och Gud.

Välkommen hem!

Andreas Wessman