Gud tager vård om mig!

Det är inte lätt att i dessa coronatider träffa folk och kunna göra intervjuer. Då är det tur att telefonen finns även om det inte är samma sak som att sitta och prata tillsammans. Jag ringde upp Siw Javerud för att få veta lite om henne och hennes plats med Gud.

Jag började med att fråga: Vem är du? Svaret var att hon är en glad pensionär, en 80-plusare, mamma till två barn, farmor/mormor till 6 barn och sedan gammelfarmor till 4 småttingar. Hon är sedan nästan 60 år gift med Bertil. Nu bor de i Arlöv.

Under sin yrkesverksamma tid jobbade hon 43 år på apotek. Siv har också älskat att sy, så hon har bl.a. sytt sverigedräkter till Weibulls. Idag kan hon varken sy eller sticka då hennes händer inte längre vill vara med i det arbetet. En annan sak Siw älskar är att vara ute i naturen och att plocka kantareller och kameran är oftast med.

Siw berättade att hon var 9 år då hon blev frälst. Det skedde i Betlehemskyrkan, som tillhörde missionsförbundet. Hennes föräldrar var båda med där. När Siw var liten bodde de i samma kvarter som kyrkan, men efter pappans bortgång flyttade hon och mamman till en lägenhet i närheten av Filadelfia. På Filadelfia hade Göte Strandsjö barnmöten och Siw ville gå dit, men det passade sig inte för där var de ju pingstvänner. Till slut gav mamman med sig med orden: ”Gå, men tala inte om det för mormor”.

När jag undrar vad tron betyder för henne svarar hon att tron är en del av henne. Den betyder allt, utan den går det inte att leva.

Siw upplever att Gud har omsorg om henne på många sätt. En stor tillgång är barnen som hon upplever som Guds gåva och de har stor omsorg om sina gamla föräldrar. Siw berättar att hon fått många bönesvar, men kan inte berätta om något speciellt för de är så många. Men så drar hon sig till minnes en händelse för några år sedan. Hon var ute i naturen, 10 mil norr om Göteborg. Då Siw har svårt att gå och behöver rullator sade hon. ”Jag stannar här så kan ni gå ner till sjön”. De andra gick och Siw väntade, då upptäckte hon att hon stod mitt i ett stort område med gula kantareller. Här såg hon Guds stora omsorg.

Varje morgon börjar Siw dagen med att ta sin andaktsbok och gå in i hemmets minsta rum och där i lugn och ro göra sig redo för den kommande dagen. Hon fnissar lite och undrar om hon verkligen ska berätta detta för alla tidningens läsare, men nu var det gjort. Andaktsboken är ett kärt minne, som hon fått i arv och den är från 1916. Sedan under hela dagen känner hon Guds närvaro och gång på gång sänder hon upp en bön eller ett tack till sin Skapare. Varje kväll tar hon fram sin Bibel och läser och tackar Gud för dagen som gått.

Siw och hennes make Bertil har svårt att komma till kyrkan. De tycker inte färdtjänsten fungerar på ett tillfredsställande sätt. De brukar komma till kyrkan när dottern, som bor i Simrishamn, är hemma och kan köra dem dit. Nu i coronatider, då vår gudstjänst sänds på nätet, kan hon vara med i den och tycker att det är den enda positiva saken med den här epidemin.

Hon berättar att det mesta med coronaepidemin är jobbigt, då hon och maken tillhör en riskgrupp och ska hålla sig hemma. Hon berättar att de inte kunde åka på barnbarnets konfirmation och kommer inte heller att åka på ett annat barnbarns studentfest.

Siw är aktiv på Facebook, så där kan man följa henne och se att familjen betyder jättemycket och samtidigt få se hennes fina foton på familjemedlemmar och på naturen.

Siw Javerud

Pensionär 80 +

Familj: Maken Bertil sedan 60 år. Barn, barnbarn, barnbarnsbarn

Jobbat på apotek i 43 år

Intressen: Familj, fotografering, svampplockning

Text: Gunbritt Fransson, Foto: Siws privata