I augusti för tre år sedan flyttade jag till Malmö där Mathias och Isabelle utan tvekan är en av anledningarna till att jag kom att trivas så bra, såväl i staden som i församlingen. Deras självklara sätt att välkomna människor in i församlingen och in i deras liv är en gåva som jag vet att inte bara jag har fått ta del av. Därför är det med ett visst vemod som jag nu intervjuar paret inför deras kommande flytt, även om jag givetvis unnar Hillerstorp dessa fantastiska förebilder!

Jag, Mathias, Isabelle och lilla Ester träffas på café Småland och sätter oss vid ett bord intill en vägg med orden: “Inför vår Herre är vi alla smålänningar” – ett synnerligen passande citat med tanke på temat för dagens intervju. Men innan Mathias och Isabelle berättar lite mer om vad som väntar dem i Småland, utmanar jag dem att sammanfatta tiden i Malmö med lika många ord som de år de har bott här. Åren i Malmö blev fem och de fem orden som Mathias och Isabelle kommer fram till blir: utvecklande, uppfriskande, varma, vänskapliga och blåsiga.

Utmaning avklarad, i och med det ber jag Mathias och Isabelle att dela något om vad de kommer att ta med sig från sin malmötid.

Isabelle: Jag tar med mig relationerna och alla människor som jag har fått lära känna. Det låter kanske lite klyschigt eller som något alla säger, men jag menar det verkligen. Jag är så glad över att ha fått lära känna församlingen och jag bär med mig och inspireras av församlingens engagemang. Det var också betydelsefullt att få leva så nära församlingen som jag fick göra under mitt år som praktikant via Teamträningsskolan. Sedan har jag också trivts väldigt bra i Malmö som stad!

Mathias: När jag flyttade ner till Malmö för fem år sedan var det primärt för studierna på ALT (Akademi för ledarskap och teologi). Till en början tyckte jag att det var tufft att plugga och när jag såg litteraturlistan på fjorton böcker till första kursen, skrattade jag nästan för mig själv och tänkte att jag inte skulle orka med hela utbildningen. Men till slut fick jag växa in i rollen som student och dessa studieår har verkligen varit nyttiga för mig! Angående församlingen så hade jag en förutfattad bild av hur en stor församling fungerar. När jag väl flyttade hit fick jag dock uppleva att Malmö pingstförsamling var så mycket större än min egen förutfattade bild och det har varit mycket spännande att få utforska “den stora församlingen”. I övrigt tar jag med mig många erfarenheter och konceptet att “hänga i parker”. Det gör man liksom inte i småstäder på samma sätt!

Både Mathias och Isabelle nämner också hemgruppen som ett livsviktigt och bärande inslag i vardagen. Det har inte varit så lätt alla gånger att ses i hemgruppen, men det har alltid känts värt.

I juli flyttar familjen Lång till Hillerstorp, ett samhälle där alla känner alla och “alla känner pastorn på byn”, som församlingsmedlemmarna i Hamnkyrkan uttryckte det för Mathias och Isabelle. Hamnkyrkan (Pingst och EFK) där Mathias börjar sin tjänst som föreståndare till hösten är en ganska stor församling i förhållande till invånarantalet och så fort något händer i Hillerstorp så är Hamnkyrkan också engagerad. Mathias beskriver sin kommande tjänst som ordets och bönens tjänst där han har blivit kallad att visionera, leda team, musicera, förnya samt bidra med en “ung nisch”.

För Isabelle väntar förhoppningsvis studier på ALT till hösten och Ester ska börja på förskola.

Mathias: Utöver den nya tjänsten i Hamnkyrkan ser både jag och Isabelle fram emot att också få flytta närmare våra familjer. Min mamma bor endast 30 minuter från Hillerstorp och Isabelles föräldrar och familj 60 minuter. Det känns roligt att Ester också kommer att växa upp nära hennes kusiner. Sedan är det givetvis jobbigt att lämna alla som vi känner här.

Vi är så tacksamma över att ha fått vara med i Malmö Pingstförsamling!

Moa Nissfolk