Jag sitter ner med Torsten och UllaBritt Samuelson en tisdag när de just varit med och ordnat mat till det gäng som för dagen är engagerade i kyrkan. Över en kaffe och hasselnötskaka berättar de om varför maten är en sådan stor sak för dem.

Intervju: Mattias Sennehed, Foto: Daniel Karlsson

Varför är det viktigt att äta tillsammans i kyrkan?

Torsten: ”Jag tycker att var jag än läser i Bibeln om Jesus så verkar han tycka att mat och gemenskap är viktigt. Bjuder han inte in sig på mat hos någon så sitter han och steker fisk åt sina lärjungar och som han sen bjuder dem på. Det måste ha känts speciellt för dem då det skedde direkt efter att han uppstått från de döda, sist de såg honom blev han ju korsfäst…”

”Det var faktiskt efter att vi fått en hälsning från Gud genom någon som bad för oss, och som berättade att han kände att Gud sa att vi skulle få en uppgift som vi skulle göra tillsammans i kyrkan. Först så kunde vi inte förstå vad det var som vi skulle göra tillsammans, vi hade ju olika intressen och uppgifter i kyrkan som engagerade oss. Men under en tid därefter var det som alla dessa ställen i Bibeln, som handlar om mat och gemenskap, talade speciellt till oss och vi började förstå att det var det som skulle bli vår uppgift att engagera oss i”, berättar Torsten.

Har ni några tips om vad man kan göra för att matlagning ska bli roligt?

”Försök att göra det tillsammans med andra. Att jobba ihop är också gemenskap och ger kanske till och med djupare glädje än att bra äta tillsammans.”

Ulla-Britt: ”Maten och att äta tillsammans är ju ett sätt att slappna av och möta varandra, både nya och gamla bekantskaper. Jag vill att alla som kommer till kyrkan en söndag ska känna att de inte behöver stressa härifrån för att äta utan kunna få mat här. Det var faktiskt så det började någon gång i tiden.

Det kom önskemål från barnfamiljer om att kunna ha något enkelt att äta för barnen i samband med mötet, och därifrån har det växt. Nu serverar vi mat varje söndag och vill gärna att det ska kännas lite festligt. De som är här för första gången bjuder vi alltid på mat och andra betalar ett självkostnadspris.

Och just den festliga, varma och kärleksfulla gemenskapen är något som Torsten och

Ulla-Britt ofta får höra att de som kommer till gudstjänsten känner. ”Till kyrkan är ju alla välkomna, och vi önskar att varje person ska känna och märka att man inte bara är välkommen till själva byggnaden, utan också till gemenskapen, det är något som inspirerar oss när det gäller att ordna med ’efterfesten’ till gudstjänsten.”