Det blir julmat, sång, musik och glädje. Den 21/12 anordnar Barnmissionen och Malmö Pingstförsamling en julfest för EU-migranter på Europaporten i Malmö.

– Vi vill visa att vi ser dem och bryr oss om dem, säger Bo Wallenberg.

– Vad gör vi på Barnmissionen på hemmaplan nu när detta händer här?

Det var en fråga missionschef Bo Wallenberg ställde sig när han såg en av de platser i Malmö där många EU-migranter bor under väldigt svåra förhållanden.

– När jag såg detta greps mitt hjärta av nöd. Det jag såg då hade jag bara sett i de biståndsländer vi arbetar, men plötsligt ser vi ett slumområde växa upp mitt i Malmö. – Det är en chock för mig, säger Bo Wallenberg.

Vid juletid anordnar Barnmissionen julfest för utsatta människor över hela världen: i Ukraina, Filippinerna och i flyktingläger för syrier i såväl Beirut, Libanon som på den turkisk-syriska gränsen. Varför inte göra samma sak här?

Ett samarbete med Malmö Pingstförsamling kom snabbt på plats. Att arbeta med just Barnmissionen är en självklarhet, berättar Andreas Wessman, pastor i Malmö Pingstförsamling.

– Barnmissionen är en naturlig samarbetspartner för oss och det är inte första gången vi arbetar tillsammans, säger han.

– En viktig anledning till att vi gärna jobbar med Barnmissionen är också att vi vet att de har samarbetspartners på plats i Rumänien, de arbetar med människor även där.

Att engagera sig för just EU-migranter som har det svårt är viktigt eftersom de hamnar utanför alla skyddsnät, menar Andreas Wessman.

– Vi lever i ett välfärdssamhälle där vi har ett skyddsnät, men dessa EU-migranter som kommer hit faller igenom. Det finns inget som fångar upp dem, och då tänker jag att det är viktigt att kyrkor kliver in och gör något.

Det är viktigt att se skillnad på lång- och kortsiktig hjälp, betonar både Bo Wallenberg och Andreas Wessman.

– Det är en stor skillnad mellan att göra humanitära insatser och hjälpa människor från grunden och att visa kärlek vid jul. Men det är också viktigt. Vi vill visa att vi ser dem, vi tycker om dem och att vi bryr oss, säger Bo Wallenberg.

– Att ordna en julfest är inget som hjälper i det långa loppet, men det är jul och att visa människor att det finns andra som bryr sig om dem kan betyda mycket, säger Andreas Wessman.

Intresset för julfesten är redan stort.

– Jag har varit och delat ut inbjudan till julfesten på olika läger, och de jag mött är jätteglada och tacksamma, säger Bo Wallenberg som också ordnar transport för alla som behöver.

Julfesten kommer hållas i Europaportens café, som ägs av Malmö Pingstförsamling.

– Vi kommer bjuda på mat, sjunga julsånger och läsa julevangeliet tillsammans. Vi kommer ha ett stort antal volontärer från vår kyrka och serva alla gäster i vårt café, berättar Andreas Wessman.

För den som vill engagera sig är dörrarna öppna: det kommer behövas hjälp med allt från servering till diskning och att vara värdar.

Just nu pågår också samtal mellan Malmö stad och Malmö Pingst om att erbjuda tillfälligt boende för EU-migranter. Det blir i sådana fall ett samarbete mellan Malmö stad, Malmö Pingstförsamling och Barnmissionen.

– Då kommer vi behöva mycket volontärer, säger Andreas Wessman.

Är du intresserad av att engagera dig som volontär inför julfesten eller i ett senare skede? Välkommen att anmäla ditt intresse till pastor Andreas Wessman.

andreas.wessman@europaporten.com

inbjudan