Intervju med Michael Andersson om musikalen: 

Jesus Christ Superstar

Årets påskhelg kommer att innehålla många samlingar. Det börjar med Getsemanegudstjänst i Wesley på skärtorsdagen för att sedan följas upp med en gudstjänst på långfredagens förmiddag och sedan påskdagens uppståndelsegudstjänst. Mitt i denna påskhelg kommer vi på långfredagens kväll att få ta del av musikalen Jesus Christ Superstar.

 

Musikalen är skriven av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice och hade premiär på Broadway 1971. Den har spelats över världen och har filmatiserats flera gånger. Den uppsättningen vi får se under påskhelgen på Europaporten har två av vår församlings medlemmar i ensemblen, Therese Gyllensten och Michael Andersson. Mikael Järlestrand ställde några frågor till Michael Andersson om historien bakom just denna uppsättning.

Berätta lite om vilka ni är som sätter upp musikalen och hur det började.

För 33 år sedan (1986) gick alla medverkande på högstadiet, centralskolan, i Svedala. Vår musiklärarpraktikant Rolf fick frågan av en av eleverna om vi inte kunde uppföra musikalen Jesus Christ Superstar som avslutningskonsert för 9:orna, så blev det.

Musikalen, och arbetet runt omkring gjorde att hela skolan blev engagerad i projektet. Engelsklektionerna gick åt att lära oss en massa nya ord och uttryck och slöjdlektionerna gick åt att fixa dekor. Så började det.

Är det en del av er som nu är professionella sångare och musiker?

Fredrik (Judas) är tonsättare och musikproducent, undervisar till vardags i komposition vid musikhögskolan i Piteå. Pontus (gitarr) är musiker och underhöll senast publiken i melodifestivalen. Någon sjunger i kammarkör, andra i gospelkör en del är med i musikband (allt ifrån dansband till hårdrock) vi har till och med en som varit musikalartist. Therese och jag är med bland vår församlings sångare. 

Hade ni kunnat tänka er, för 33 år sedan, att ni skulle fortsätta sätta upp musikalen med jämna mellanrum?

Från början var det bara tänkt som en avslutningsmusikal, men efter allt övande hade vi kommit varandra ganska nära. Någon sa –Vi kan inte sluta nu!

Och så blev det, vi kunde inte sluta.

Olika band och körer startades och samma år bildades S.M.U.R.F (Svedala Musikers Unga Rock Förening). Kort därefter förvärvades brandstationen i Svedala som passade utmärkt till replokal och inspelningsstudio.

Sommaren 1987 var första året för SommarRock, en musikfestival som fortfarande är en av Sveriges största ideellt drivna festivaler (ca 20 000 besökare under tre dagar i juli). Det började med vårt lilla gäng, och idag har många artister spelat där. Allt ifrån Gullan Bornemark, Uno Svenningsson, Markoolio, Sven-Ingvars, The Ark, Alcazar, Timbuktu, Veronica Maggio för att nämna några. Det allra första bandet, som var utombys-ifrån, var ett band som hette “United IC” från Malmö. Trummisen (och sångaren) var riktigt vass, undrar just vad det blev av honom? 

1996 satte vi upp musikalen för att på något sätt fira “10-års-jubileum”.

För tre år sedan träffades vi återigen, men då för att fira 30-årsjubileum, helt sjukt! Var har tiden tagit vägen?

– Vi trivs väldigt bra tillsammans, man får vara som man är. Alla får vara med och vi är som en stor familj.

Hur är det då varje gång ni träffas efter många år att börja repetera på nytt? Är det som att börja från början eller sitter sångerna och replikerna snabbt?

Musikalen har “etsat sig fast” i oss alla. Jag tror de flesta av oss nynnar på sångerna i duschen ständigt. När vi ses är det så naturligt, det är helt unikt, det känns bara så rätt. Sångtexterna sitter där, vi repeterar aldrig “på nytt” utan vi tar vid där vi slutade senast. Det ska bli riktigt roligt att få träffa hela gänget igen till påsk.

Hur har responsen varit de gånger ni har satt upp musikalen?

Vi har bara framfört den på “himmaplan” i Svedala. Där har vi sjungit den i Svedala kyrka, med publik som vet vem vi är. När SommarRock hade 30-årsjubileum (2017) blev vi ditbjudna som hedersgäster (det var ur detta gäng som allt startade) och gjorde en konsertversion med ett helt folkhav av fantastisk publik. Nu är vi lite mer på okända vatten men det ska bli kul. 

Vi är bara glada amatörer som älskar det här… ni måste vara snälla mot oss.

Hur är musikalen Jesus Christ Superstar att sjunga? Känns den bibeltrogen eller är den mer tillrättalagd för att passa ett musikalformat?

Oj oj oj så rolig den är att sjunga!

– Det är påsk-budskapet rakt av, fast ur ett annorlunda perspektiv. Det är egentligen en musikal om Judas. Men, vi får såklart följa Jesus när han rider in i Jerusalem och hyllas i sången “Hosanna” men även när han, bara en liten stund senare av samma folkmassa hånas, piskas och korsfästs. I originalversionen från -71 slutar musikalen med att Jesus dör på korset, men i vår version uppstår Jesus igen. 

– Det är ett riktigt mäktigt slut!

Judas har en ganska stor roll i musikalen. På vilket sätt porträtteras han?

Ja, musikalen är skriven utifrån Judas perspektiv, hur Judas upplever att han blivit lurad. Vi får följa Judas ångestfyllda kamp, det blir spännande!

Det kommer att vara en del läsningar av bibelord. Var det likadant i originaluppställningen 1971?

Just det, det är ytterligare en detalj som vi lagt till. Lars Johansson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Svedala, läser passande bibeltexter, fyller i och förklarar var vi är i bibelberättelsen och vad som händer så att det blir enkelt att “följa med” (då musikalen är helt på engelska).

Vad önskar du mest av konsertkvällen?

Vi gör ju detta som en välgörenhetskonsert till förmån för Noomi, Hela Människan i Malmös arbete med våldsutsatta kvinnor. Vi vill stödja det arbetet och hoppas att konsertbesökarna ska känna som vi -Tillsammans kan vi vara med och förändra! 

Sedan vill vi såklart att den som lyssnar ska kunna luta dig tillbaka, njuta av och förhoppningsvis beröras av texterna och musiken.

Mikael Järlestrand