Inlåst men fri!

Kan man uppleva frihet trots sin fångenskap?

Ja, det kanske är en märklig fråga och det naturliga svaret på frågan är självklart ”nej”. Men ibland slår den upp- och nervända verkligheten mig, när jag ser något annat än det självklara svaret. 

På IBRA har vi jobbat med radio och media sedan 1955 för att nå ut med det glada budskapet om att det finns frihet för oss alla. Många av oss har fått uppleva friheten och upprättelsen när vi mött Jesus, när Han har fått ta all vår skuld och skam för att ge oss frihet. Det är just denna frihet som vi i alla år har velat förmedla genom just radio. Vi har sett många fantastiska saker som händer där många kommer till tro, där bibelupptäckargrupper startar och där många i sin tur fortsätter att ta budskapet om frihet och upprättelse vidare. 

Jag vill bara lite kort berätta om en person som tagit det han hört, upplevt och fört vidare.

Vi kallar honom ”Kea” och han sitter i fängelse, troligtvis under resten av sitt liv. När han hamnade i fängelset var det självklart med sorg och skam, men Kea kom ihåg vad han hade hört på radion för några år sedan: Det finns frihet! Han skickade ett brev till vår radio och berättade läget och att han längtade efter frihet, men då först och främst efter den själsliga friheten, den där friheten som kommer efter att ha fått lätta sitt hjärta. Det gjorde han – till Jesus. Genom stöd fick han frid och detta kunde han inte hålla för sig själv. Fler måste få höra! Sagt och gjort. Tillsammans med vårt arbete i ett av länderna i Asien har han skapat en bibelkorrespondenskurs för fängelset. Resultatet lät inte vänta på sig. Fler och fler av de intagna både deltog i kursen och blev förvandlade genom Jesus. När alla dessa fick uppleva ljuset och gjorde sig av med mörkret, då märktes det! Det blev lugnare på fängelset och man inbjöd nu till gudstjänster på fängelset och fler kom med genom att det ständigt var fler som berättade för sina kompisar, som också märkte av förvandlingen. Även fängelsedirektören såg ett förvandlat fängelse och genom hans berättelser och att intagna flyttar till andra fängelser, har vi nu dessa bibelkurser på 71 fängelser. På 47 av dessa fängelser samlas man till gudstjänst varje söndag. Förra året fick över 3000 intagna ge sina liv till Jesus.

Tillbaka till den där märkliga frågan. Kan man uppleva frihet, trots sin fångenskap? Svaret är: Absolut! Det fantastiska med Jesus är att Han vill sätta oss fria var vi än är. Många fler än vi tror lever i ett själsligt fängelse, där man upplever mörker och skam. Många av dessa fångar kommer aldrig att komma ut ur fängelset pga. sina grova brott, men de har fått förlåtelse, upprättelse och frid. Förvandlande liv, helt enkelt. Detta skulle jag önska för varje människa att förstå: att det finns förlåtelse och hopp!

Jag är så glad att vi på IBRA får vara med och sprida ljus till en värld där många människor upplever mycket mörker. 

Låt oss göra som Kea; dela med oss av den frihet och hopp som vi fått. 

Johan Ericson

(Missionär i Thailand)