Hope For Children i Tanzania

Efter en tvåårsperiod kommer våra missionärer Ivarssons tillbaka till Sverige från Arusha, Tanzania. Läs här utdrag från deras nyhetsbrev om de sista månaderna i landet.

Nu sitter vi här och skall sammanställa detta nyhetsbrev. Det slår oss att detta är det sista brevet för vår period i Tanzania. Vi tänkte nu beskriva lite av vad som gjorts under det sista kvartalet.

Vi har gjort ett besök hos organisationen vid namn Changamoto, som Hope For Children (HFC) hjälpt med en miljökurs under 2020. Dessa hjälper unga killar att komma ur alkohol och drogproblem genom motion, odling, snickeriarbete och undervisning om att Gud hjälper med alla typer av problem. Vi spelade fotboll, fikade och hade roliga timmar tillsammans. De fick också några idrottströjor som gåva från HFC.

I maj träffade vi några som arbetar med projekt att bygga solugnar. Vi utrönar om HFC kan utöka miljökurserna med undervisning om byggnation av solugn. Vi har även besökt en lokal skola som har stort behov av fler klassrum. I dagsläget har de minst 90 elever i varje klass, några klasser var 100 elever, vilket gör att barnen sitter trångt.

Skolan har också alldeles för få toaletter till eleverna där ca 800 elever delar på fyra. Skolköket är för litet + att dess byggnation skulle behöva förbättras med tanke på att de står i röken, som inte kommer ur köket på ett bra sätt. I första hand skulle eleverna behöva fler toaletter. I dagsläget har Hope For Children inga projektpengar, så deras ansökan om hjälp får vänta. 

Tanzanias Hälsovårdsnämnd kom på besök och hade åsikter om toaletterna barnen använder på Familjehemmet. De har haft två stycken vanliga sitt-toaletter men Hälsovårdsnämnden ansåg att det är ohygieniskt. Det finns fortfarande ett tänk i Tanzania att det är bättre att huka sig. Vi har därför behövt bygga om en av toaletterna till en indisk toalett. För att hålla ner kostnader ansökte vi om donation vid en av Tanzanias största byggvarufirmor. De bejakade vårt önskemål och levererade en indisk toalett och en sitt-toalett utan någon kostnad. De är båda installerade på plats. 

Den 9 juni fick vi en volontär till HFC. Hon heter Jeanine Andersson. Hon har varit med barnen mycket och turligt nog var barnen hemma på lov från skolan under hela juni. På HFC finns en flicka som bara är runt fyra år gammal. Hon har fått mer egentid med Jeanine än de lite äldre barnen på skolan. 

16 juni hade vi kursavslutning av en miljö­kurs i byn Nkoasenga. Kunskapen de fått blev ringar på vattnet direkt och redan har fyra vattentankar byggts av kursdeltagarna. De är överväldigade över den kunskap de fått.

På HFC har vi 12 sängplatser och dessa var i stort behov av nya madrasser. Eftersom ekonomin är som den är valde vi att köpa in sex nya, vilket gjorde att vi kunde lägga de gamla på varandra två och två. Den bästa lösningen vi kom på. 

På den privata sidan ville vi samla de närmsta vännerna vi umgåtts med under vår period, för ett avsked. Den 20 juni anordnade vi en avskedsfika vilket var mycket roligt. Med dessa människor har vi knutit ett vänskapsband för livet. Även Flora och Malva kommer säkert hålla kontakt med nära vänner, som t.ex. elever från skolan de gått på. Skolan hade en skolavslutning den 25 juni med samvaro, sång, tal och fika. 

Problematiken med Coronaeffekten har ju satt käppar i hjulen på många olika sätt. Detta har påverkat även de miljökurser HFC anordnar. Under det första halvåret 2021 har endast en miljökurs genomförts. Men vi ser en ljusning i tunneln eftersom en del Second Hand har öppnats och till hösten har organisationen fått öronmärkta pengar till fyra miljökurser, vilket är mycket glädjande. 

Vi vill med detta brev rikta ett mycket stort tack till församlingar och privatpersoner som varit med och stöttat oss under vårt arbete med Hope For Children. Ett kapitel i livet har nått sitt sista blad. Vi ser tillbaka på denna tvåårsperiod med glädje och tacksamhet. Att kunna vara till hjälp för andra på plats gör att man får en större helhetsbild av missionsarbetet.

Var gärna med och bed för en bra övergång för Flora och Malva också. Att de hittar nya skolor och både gamla och nya vänner. Det är en större omställning för dem än för oss. Vi ber er även ha med HFC i era böner. Att arbetet fortsätter vara till välsignad hjälp för alla barn samt människor i byarna runt Arusha. 

Håkan, Mia, Flora och Malva