Även i år kan vi se tillbaka på en lyckad insats för de utsatta EU-medborgare som finns i vår stad. Ingen kan väl ha undgått de tio bo-baracker som tillfälligt varit uppställda på vår fastighet utmed Stadiongatan under månaderna, dec, jan och feb. Barackerna var ett sätt för oss att uppfylla stadsbyggnadskontorets krav på brandskydd och boendet har varit mycket uppskattat av våra nattgäster. I varje barack har 4 personer sovit och det har funnits en toalett med dusch i varje enhet.

Eftersom Kontrapunkt och Johanneskyrkan inte har hållit sina boendemöjligheter öppna under årets säsong var vårt boende mycket efterlängtat. Beläggningen har varit mycket god med näst intill fullbelagt varje natt förutom perioden kring jul och nyår då många hade åkt hem för att fira helgerna med sina familjer. Samarbetet med Skånes stadsmission och deras verksamhet Crossroads har även i år varit en av hörnstenarna för att få härbärget att fungera. Det har varit extra roligt att se hur samarbetet med flera aktörer och kyrkor i staden har u­tökats under årets Vinternatt. Varje dag har vi fått bröd och bakelser av Konditori Katarina, vilket har varit mycket uppskattat och ICA Malmborgs sponsrade med frukt och grönt.

På juldagen ordnade vi en julfest och Hyllie Park kyrkan hade ordnat med julklappar åt alla våra gäster. Dessutom fanns organisationen Läkare i världen på plats med sin mobila läkarmottagning vid tre tillfällen. Även i år hade vi ett fantastiskt team som bestod av sex avlönade medarbetare med Tobias Ellbrant som verksamhetsansvarig. Vi blev i år välsignade med personal som tidigare hade haft erfarenhet av att arbeta med härbärge i Stockholm och i vårt medarbetarteam fanns det personer som både talade rumänska, romani, italienska och spanska vilket gjorde att kommunikationen fungerade bra.

Även i år var uppslutningen bland de frivilliga bra. Över 50 personer från olika kyrkor och organisationer var med och arbetade med Vinternatt och alla gjorde en fantastisk insats.

Tack till alla sponsorer, medarbetare och volontärer som gjorde Vinternatt möjligt!

Andreas Wessman