Före mitt möte med Ricardo Ferreira da Silva, eller Ricardinho som han också kallas, är jag faktiskt lite nervös. Kanske vore det bättre att någon annan gjorde den här intervjun? Mitt intresse för fotboll är inte obefintligt, men ganska begränsat och jag ska faktiskt träffa en riktigt bra fotbollsspelare.

Men efter att ha skakat hand med Ricardinho försvinner all nervositet. Han har ett varmt leende och det finns inte ett uns av divalater i hans kroppsspråk. Tvärt om, han utstrålar ödmjukhet och värme och helt plötsligt ser jag fram emot vårt samtal.

Intervju: Andreas Wessman, Foto: Daniel Karlsson

 

Först ett stort grattis till SM-guldet och avancemanget till Champions League. Vilken känsla har ni i laget så här långt?

När vi förstod att vi skulle få spela Champions League insågvi naturligtvis att det skulle bli riktigt tuffa matcher eftersom vi möter de bästa lagen i Europa. Men vi är däreftersom vi har visat att vi har den kapaciteten och vi är inte nöjda med att bara spela i Champions League. Vi vet att vi har kapacitet att göra något stort. Läget i tabellen ser naturligtvis svårt ut och vi måste vinna de två nästkommande hemmamatcherna om vi vill ta oss vidare. Våra supportrar är enorma. Vi spelar alltid för fulla läktare och fansen betyder mycket för oss. Både vi, fansen och sponsorerna njuter av möjligheten att få spela mot Europas bästa lag. Vi inser att läget är tufft, men vi tror på oss själva.

Du har bott i Malmö och spelat för MFF sedan 2009.

Hur trivs du i Sverige? Just nu älskar jag Sverige mer än Brasilien. Jag har alltid önskat att jag skulle kunna få spela fotboll i Europa så när jag kom till Malmö gick en dröm i uppfyllelse. Precis innan jag kom till Malmö så gifte jag mig, vår dotter föddes här och vi fick ett nytt liv, så jag associerar allt gott i mitt liv med Malmö. Jag försökte från början förstå kulturen och människorna här och allt passade mig perfekt. De senaste två vintrarna när jag har rest tillbaka till Brasilien har jag redan efter tre veckor börjat längta efter Sverige. Nu känner vi oss mer hemma här än i Brasilien.

Vad saknar du mest från Brasilien?

Idag saknar jag ingenting. Jag fick rådet från spelare som tidigare spelat i Europa att etablera mig på riktigt i det landet som jag spelar i. Om du spelar fotboll i ett land men hela tiden längtar efter ett annat land så går du miste om allt det som en vistelse i Europa kan ge dig. De rådde mig att inte tänka för mycket på mitt hemland. Hjulen kommer att rulla i Brasilien med eller utan dig, sa de. Självklart kan jag sakna min familj, mina vänner och den brasilianska mentaliteten, men mitt liv är här, mitt jobb och min familj och jag har fått möjligheten att spela i ett fantastiskt lag så jag längtar inte hem.

Vad är typiskt svenskt för dig?

Svenskar är mer tillbakadragna och avslappnade. De vill spendera mycket tid i sina hem. Svenskar kan uppfattas som slutna. De öppnar inte upp sina liv för vem som helst. Men om de väl släpper in dig i sina liv så ger de dig sitt hjärta och blir dina verkliga vänner. I Brasilien är alla ytligt sett öppna och varma utan att det nödvändigtvis måste leda till någon typ av vänskap. Svenskarna spelar säkert och ger sig själva bara till dem som de verkligen tycker om och det kan ta lång tid.

Ditt kontrakt med MFF går ut efter den här säsongen. Du har ett nytt kontraktsförslag att ta ställning till. Hur funderar du angående framtiden?

Självklart vill jag stanna i Malmö, som jag sa tidigare, detta är mitt hem nu. Min fru finns här min dotter går på dagis, så visst skulle det vara enklast om vi kunde stanna här. Men en professionell fotbollsspelare måste vara beredd på att flytta. En flytt innebär nya utmaningar för oss. För mig är det lite komplicerat just nu. Mitt hjärta säger mig att jag vill stanna, men i en sådan här process är det inte bara jag som bestämmer. Först måste vi se till så att det blir bra för alla inblandade parter, sedan måste vi komma överens med klubben.

MFF är Sveriges bästa fotbollslag och ni har tagit er till Champions League, som första svenska lag på 14 år. Vad är det som gör MFF så bra?

Jag tror att det beror på två saker: Hårt arbete och ödmjukhet. Markus Rosenberg är naturligtvis en viktig spelare för oss. Han gör många mål o.s.v men vi har alla tränat hårt för att nå dit vi är idag. Alla måste bidra och kämpa. Fotboll är en lagsport och för att få laget att fungera krävs det ödmjukhet. Självklart har vi vår tränare men i stridens hetta är det jag som fattar de avgörande besluten och vi måste alla tänka som ett lag. En dag kanske jag inte är i toppform, men jag vet att någon annan är det. Då måste jag fatta beslut utifrån det. Jag ska alltid bidra, men vi är elva man på planen och vi har arbetat hårt och vi har ett gemensamt mål.

När ni spelar mot Atletico Madrid eller Juventus, så är det svårt att inte tänka på berättelsen om David och Goliat. Hur känns det att kliva in på de riktigt stora lagens hemmaarenor?

Haha, vem är David och vem är Goliat? Skämt åsido, jag kan bara tala för mig själv. Innan matchen tänker jag på de stora klubbarna med mycket respekt, självklart. Men när matchen väl har börjat så är det bara 11 fotbollsspelare som vill försöka slå 11 andra fotbollsspelare och båda lagen har samma chans att lyckas. Självklart är jag medveten om att de spelar på en lite högre nivå, att de är lite bättre än oss. Men som jag sa tidigare: arbetar vi tillräckligt hårt kan vi faktiskt vinna de matcherna också. När jag var yngre drömde jag om att spela i Champions League, och nu lever jag min dröm, men jag kan bara njuta av den drömmen några minuter i samband med att vi går in på plan, sen måste man tillbaka till verkligheten och insatsen som krävs för att vinna.

Kan du beskriva känslan när ni lyckades besegra Olympiacos hemma?

Det är svårt att hitta orden som beskriver den känslan. Men naturligtvis var det en fantastisk känsla. Vi hade arbetat hårt och i första halvleken hade de några målchanser men vi spelade ett bra försvarsspel. Om jag minns rätt så hade de mer än 60 % av bollinnehavet. Men den siffran spelar ingen roll i dagens fotboll. Ett bra försvarsspel leder ofta till att motståndarlaget spelar mycket boll på egen planhalva och när vi fick kontringschanser, så tog vi dem och det var en obeskrivlig känsla att vinna den matchen. Vi bevisade för omvärlden och för oss själva att vi har chansen att göra något stort. Vi är inte bara nöjda över att spela i Champions League, vi vill och vi kan också vinna matcher.

Som fotbollsspelare har man oftast en kort karriär. Du är trettio år. Vad vill du göra efter din fotbollskarriär?

Jag började tänka på det för ca tre år sedan, men jag har inte bestämt mig ännu. Om jag vill spela säkert så kanske jag kan fortsätta att vara verksam inom fotbollen som tränare eller något sådant. Men jag har alltid varit intresserad av byggteknik och ingenjörskonst, jag gillar motorer och allt som man kan konstruera och bygga. Jag kanske slutar spela fotboll när jag är 35–36 år gammal och först måste jag utbilda mig och sedan konkurrera med människor som kanske är 20 år yngre än mig, så det blir i sådant fall den svåra vägen.

Att elitidrotta handlar om att prestera. Hur är det att leva i en miljö där jag ständigt värderas utifrån mina prestationer?

Vi upplever den pressen nästan varje dag, speciellt när det är match. I början av min professionella karriär var jag upptagen av tanken att bevisa för omvärlden att jag var bra. Jag läste alltid tidningarnas betygsättning av mig och det blev en ohygglig press. Ju äldre jag blev, desto mindre betydde recensionerna. Självklart måste vi prestera, men i mitt vardagsliv så tänker jag inte på fotboll. Det kanske låter märkligt, men jag är fokuserad på träningarna och matcherna och all annan tid lyckas jag faktiskt släppa fotbollen. Jag tittar exempelvis mycket lite på fotboll på TV. När jag väl är hemma vill jag finnas till för min familj. Jag har märkt att den hållningen funkar bättre för mig. Livet är kort och jag vill utveckla min tro, läsa Bibeln och andra böcker och man måste prioritera i sitt liv.

Du spelar back. En position som sällan får uppmärksamhet och alla lag har sina stjärnor, ofta anfallsspelare.  Samtidigt är fotboll en lagsport. Är det lätt att bli avundsjuk på alla som får uppmärksamhet?

Det beror på vad du har i ditt hjärta. Alla måste göra sitt och varje position är viktig. Självklart är det så att alla tjänar inte lika mycket och alla spelar inte på exakt samma nivå. Men vad skulle hända om jag gick omkring och var avundsjuk? Ingen annan än jag förlorar på det. Jag måste göra mitt bästa och blir belönad för min prestation. Men visst, fotboll handlar om att göra mål och det brukar anfallsspelarna göra. Men jag trivs med min uppgift i backlinjen och jag känner mig trygg där.

Under TV-sändningarna från VM i Brasilien så kunde man se hur många, inte minst de brasilianska spelarna ofta bad, både före och efter matcherna. Brukar du göra det?

Absolut! Det gör jag varje gång. Jag blev kristen för ca tre år sedan och jag har lärt mig mer och mer om Gud och det känns som jag har upptäckt något vackert. Det Jesus och Gud har gjort för oss är fantastiskt och vi människor kan faktiskt ge någonting tillbaka och Gud kräver egentligen inte mycket. Vi kan ge honom vår tid och vår uppmärksamhet. Han vill att vi ska hålla oss nära honom och när jag upptäckte det och blev en kristen så var det det bästa som hänt mig. Jag upptäcker nya sidor hos Gud hela tiden och jag utvecklas ständigt som människa och kristen.

I Brasilien finns det många stora kyrkor och en stor procent av invånarna kallar sig kristna. Vilken roll spelar kyrkan i Brasilien?

Jag läste en artikel för några veckor sedan om kyrkan i Brasilien. Ca 65 % av befolkningen är katoliker och 30 % är evangeliskt kristna. Många går till kyrkan, men det är ofta av tradition och tron betyder kanske inte så mycket egentligen. Det är först sedan jag kommit hit till Sverige som jag har fått upp ögonen för Gud och vad vi kan göra för honom. Vi kan göra så mycket mer än att bara gå till kyrkan på söndagar.

Vad betyder den kristna tron för dig?

Idag betyder den faktisk allting.

Vem är Jesus för dig?

En verkligt god vän. Jag vill verkligen hålla mig nära Jesus genom att be mer och läsa Bibeln och försöka följa Guds vilja. Jesus hjälper mig att förstå saker och ting också. Innan jag blev en kristen så handlade allting om mig men nu förstår jag att jag måste ta hand om ex. min familj. Vi måste älska varandra som han älskade oss.

Vad betyder Bibeln för dig?

Jag har bestämt mig för att jag ska läsa Bibeln från pärm till pärm på ett år. Det är en fascinerande upplevelse. Ett kapitel kan betyda någonting för dig den ena veckan, och en annan vecka betyder det något helt annat. Jag älskar de gammaltestamentliga berättelserna om David och Goliat, Abraham och Jakob. Det är gamla berättelser som egentligen innehåller allt och om du läser Bibeln och ber samtidigt, så upptäcker du hela tiden nya saker. Det är som om Gud talar till dig. Förr var bön något som jag gjorde sällan och bara i kyrkan. Men nu har jag insett att jag kan tala med Gud när som helst och var som helst.

I Malmö finns en portugisisk kristen församling som du går till. Vad betyder den kyrkan för dig?

Den betyder mycket för mig. Framför allt så handlar det om språket. Jag har naturligtvis mycket lättare för att förstå portugisiska. Bibeln kan vara svår nog att förstå, så det känns bäst att få fira gudstjänst på mitt modersmål.

Malmö har faktiskt två lag i Champions League. FC Rosengård som har världen bästa kvinnliga fotbollsspelare i sitt lag, Marta Vieira da Silva. MFF får 100 tals miljoner tack vare sitt avancemang till Champions League, medan damerna knappt har råd att ta bussen till sina matcher. Vad tycker du om den orättvisa fördelningen av pengar mellan herrfotboll och damfotboll?

Jag tycker att det är sorgligt. För de tränar och kämpar lika hårt som vi och de behöver samma stöttning. Men tyvärr är fotboll inte bara fotboll. Det är en industri också och sponsorerna ser inte sina bidrag som gåvor utan som investeringar och de vill ha avkastning och intresset för herrfotboll är dessvärre så mycket större. Men pengar är inte allt. Det finns alltid en risk att fokus på pengar förstör själva fotbollen. Den spelare som börjar tänka för mycket på pengarna förlorar snart sin passion för spelet. Pengar ger oss inte allt. Det finns många rika olyckliga personer.

Till sist, lycka till i resten av matcherna i Champions League och se till att njuta av allt du får uppleva.

Tack, det ska jag göra!

Ricardo Ferrerira da Silva Kubitski

FÖDD: 9 september 1984
LÄNGD/VIKT: 172 cm/68 kg
MODERKLUBB: Coritiba FC (146 matcher)
MFF: 2009–
ALLSVENSKA MATCHER: 159
ALLSVENSKA SPELMINUTER: 13 922
ALLSVENSK MÄSTARE: 2010, 2013, 2014

Från svenskfotboll.se och mff.se