Europaporten – på tre kontinenter

Malmö Pingstförsamling har en mångårig historia av att bedriva evangelisk och social mission i många länder. Idag stöder vi
missionsarbete i 4 länder på 3 kontinenter.

I Bangladesh finns ett församlingsarbete, Free Christian Churhes of Bangladesh, som når ca 20 000 döpta medlemmar. I Kina arbetar familjen Axelsson med olika projekt. I Tanzania finner vi Mia och Håkan Ivarsson som förestår ett flickhem samt arbetar med  miljö­kurser på landsbygden. I Serbien arbetar Margareta och Jon Pitik med församlingsbygge och barnaktiviter. Hur ser det då ut på de olika fälten i corona pandemins spår?

Text: Birgitta Dahl


Tanzania – Ivarssons

Livet går vidare men lite på halvfart, våra flickor Malva och Flora läser båda från hemmet sedan i slutet av mars och det kommer fortsätta terminen ut. Verksamheten på flickhemmet är i full gång med alla 10 flickorna hemma och de är inte tillåtna att lämna området. Vi försöker hålla rutiner med skolläsning på förmiddagarna och lek på eftermiddagarna. Jag beundrar verkligen barnen för att de alltid är glada trots situationen. På söndagarna har vi vår egen gudstjänst här på HFC där barnen förbereder sång och ett bibelord som de delar med oss.

Vad gäller övriga verksamheter har vi fått ställa in alla miljökurser på landsbygden och försöker istället rikta in oss på flickhemmet och se över rutiner för att om möjligt hitta förbättringar. En del av byggnaderna behöver fräschas upp och snyggas till, så med andra ord har vi ändå att göra och kan sysselsätta oss.


Serbien – Pitiks

Vännerna Margareta och Jon Pitik har haft ständig kontakt med församlingarna i Serbien sedan virusutbrottet. Själva har de måst stanna i Sverige under denna tiden pga reseförbud  mellan länderna. Myndigheterna i Serbien stängde ner landet mycket effektivt vilket antagligen resulterat i ganska få smittade fall i landet. Nu i dagarna öppnar man försiktigt upp samhället med bl.a. restaurangbesök och tillåtelse att gå i kyrkan. Däremot öppnar inte skolorna.

Varje år ordnas sedan flera år tillbaka flera barnläger med hundratals barn från icke kristna hem. I år blir det annorlunda. Om det är möjligt kommer man att ordna träffar med mindre antal barn i befintliga små kyrkolokaler i sommar.


Bangladesh

Från Albert Mridha som är ordförande i församlingsrörelsen FFCB har vi följande nyheter:

Bangladesh är nerstängt sedan den 25 mars. Det är en svår sak att tillämpa i mega staden Dhaka med sina ca 15 miljoner innevånare. Det är svårt med disciplinen. Så utmaningen vi har är enorm med detta virusutbrott.

Innan pandemin bröt ut var verksamheten inom FCCB igång på de olika platserna i landet. I södra delen av landet där pastor Raghunath är ansvarig för församlingarna hölls det bl.a. ett söndagsskolläger.

Under februari månad var ett norskt väckelseteam här och höll en kampanj i norr med ca 2000 namn på människor som skrivit på att de ville följa Jesus.

I mars kom ett team från Gå ut Mission med planer på att hålla ännu en väckelse kampanj. Allt var iordning för att genomföra mötesserien den 11-13 mars. Vid det laget hade myndigheterna gett order om att inga stora samlingar fick hållas, varken officiala eller privata. Istället fick teamet möjlighet att samla 65 deltagare, evangelister, församlingsledare, söndagsskollärare, kvinno- och ungdomsledare.

När det gäller dopförrättningar så hade vi två inplanerade, med flera hundra kandidater, en i norr och en i Rangamati. Inget av detta kunde genomföras efter virusutbrottet.

Vi ber om fortsatt stöd och förbön för vårt land.


Kina – Axelssons

Situationen här är ganska mycket tillbaka till normala förhållanden. Folk arbetar och skolorna har öppnat igen. Bussarna är fulla och folk har glömt det där med social distansering, dock har alla munskydd. Det man märker är att det är mer kontroll av hur man rör sig och det finns olika appar där man ska anmäla sin temperatur om man reser någonstans. Myndigheterna här tar det väldigt seriöst och man har gjort ett bra jobb att hålla smittan borta. Vi hoppas det fortsätter så!

Nu är det bara knappt två månader tills vi flyttar hem! En fantastisk period av våra liv (det mesta av våra barns liv) i detta land  går mot sitt slut . Vi har börjat packa, ge bort och slänga en del och det är en ibland jobbig process. Vi flyger från Peking den 3:e juli och vi hoppas att vårt flyg ska gå som planerat. Ett böneämne är att hitta något boende i Malmö, bed gärna för det.