Lördag kl 9:50. Välkomstbilden visas på jumbotronskärmen utanför kyrkans huvudingång. Teknikerna rusar runt i källaren och drar de sista el- och nätverkskablarna. Medhjälparna plockar undan det sista i lokalerna. Incheckningsdisken laddas med infolappar, deltagarlistor och parkeringstillstånd. En stor grupp deltagare står redan vid glasdörrarna och väntar.

10:00. Stora leenden. “Välkommen till Disciples LAN & Chillax! Vad kul att du är här! Vad heter du?”. Deltagarna prickas av en efter en. Medhjälparna tar med dem ner till sovsalarna, pekar ut vart toaletter finns och lämnar över dem till teknikerna i LAN- och Chillaxrummen. Deltagarna sätter upp sina datorer, blåser upp sina luftmadrasser och kör igång. Från högtalarna strömmar en blandning av lovsånger och annan musik ut, med inslag av kortare info från ledarna. Efter infosamling rullar schemat vidare i snabb takt; datorspel, sällskapsspel, grupplekar, videospel, turneringar, gemensam kvällsmat, andakt, filmer, rundpingis och mycket mer. Inför varje aktivitet sätts en nedräkning igång, så att man kan förbereda sig.

Disciples LAN & Chillax anordnas för att låta ungdomar få en trygg, drog- och alkoholfri miljö att umgås i under en del av sportlovet, låta dem få träffa nya och gamla vänner med samma intresse, och även presentera kristen tro på ett enkelt sätt för den nyfikne. Vad vi vet har nästan hälften av deltagarna ingen anknytning till någon kyrka eller ungdomsgrupp och de är från hela Skåne. Därför finns också information om flera ungdomsgrupper runtom i Skåne på eventets hemsida, dlan.nu. Denna gång deltar även en tjej från Stockholms universitet. Hon skriver sin C-uppsats om e-sport och hur spelare interagerar med varandra online och offline. Vi har också en deltagare hela vägen från Örnsköldsvik. Han har flugit ner bara för LANet!

Arbetet med eventet började för flera veckor sedan. För de sista förberedelserna tillfrågades ungdomarna att hjälpa till efter fredagens ungdomssamling. Med glad iver dröjde det inte lång tid innan källarens fikarum och samlingslokaler omvandlats till datorplatser, minibio och sovsalar, generöst sponsrade av församlingen och Stadionmässan!

Efter mängder av biobiljetter, Ben & Jerry’s, “Ninjas in Pyjamas”-kexchoklad och lite planscher som utdelade priser för bra prestationer, slutade eventet på måndag kväll med gemensam städning och måltid för de som stannade kvar så länge.

Totalt deltog 65 personer, varav 6 huvudledare och 10 medhjälpare.

Disciples Ungdomsråd, Wenny Poon

 

Fyra korta

 1. Hur hörde du talas om eventet?
 2. Hur många gånger har du varit här förut?
 3. Vad är det mest minnesvärda?
 4. Varför ska man vara med nästa gång?


D-01
Johan Asson, 25, Hässleholm, Chillax

 1. Jag är med i Disciples.
 2. Detta är första gången.
 3. Kuddleken.
 4. Går inte att beskriva – måste upplevas!

D-02
Frida Lerpard, 14, Malmö, LAN

 1. Brorsan planerar det.
 2. Tre gånger.
 3. Den goda gemenskapen och att man får träffa så många nya människor.
 4. För att det här är super-mega-awesome-power-ballt! Och för att ledarna också är det!

D-03
Petter Åström, 18, Örnsköldsvik, LAN

 1. Genom vänner som jag spelar med.
 2. Detta är första gången.
 3. Att jag får umgås med de jag spelar med som bor i Malmö.
 4. Bra ledare som alltid är där och hjälper en. Sjukt bra tävlingar, så det spelar ingen roll om man vinner eller förlorar. Man träffar massa folk som man annars inte hade fått träffa. Alltid kul att träffa nya vänner.

D-04 D-05
Sellom Pettersson & Daniela Byrén, 14, Malmö, Chillax

 1. Genom Disciples.
 2. En gång.
 3. När kassörskan på Coop trodde att Johan (25 år) var under 15.
 4. För att det är jättekul! Alla är snälla mot varandra. Det är bra gemenskap. Ledarna är roliga, schyssta. Man lär känna massa nytt folk.