Det som fanns kvar var det jag givit bort

Vad tänker du på när du hör eller läser ordet ”uthållighet”? Personligen tänker jag att uthållighet bygger på en inre övertygelse som inte låter sig påverkas av trender eller motgångar. Uthållighet är för mig också starkt förknippat med passion eller att i grunden älska det man gör, för visst är det lättare att hålla ut i motgångar om motivationen i första hand kommer inifrån och inte utifrån? 

Att dessa tre – uthållighet, övertygelse och passion – hör ihop blir kanske lite extra tydligt i en intervju med entreprenören, missionären och visionären Andreas Samuelsson, som bor och arbetar i Timisoara, Rumänien, med ett arbete där man inte direkt kan förvänta sig medvind och gröna skogar. 

Vem är Andreas Samuelsson?

Andreas Samuelsson är född och uppvuxen i Sverige. Efter att ha ställt sig frågan vad han ville göra efter studenten, och i samma veva fått möjlighet att besöka organisationen Networks, bestämde han sig för att flytta från Sverige och bosätta sig i Rumänien. Andreas förklarar detta med att tanken på ett vanligt jobb i Sverige gav honom ”lite ont i magen”. Han ville helt enkelt hitta ett arbete som betydde och gav mer än pengar och som han verkligen kunde göra helhjärtat.

Networks

Det planerade veckobesöket hos Networks blev istället 12 år. Networks arbetar med utbildning, yrkesträning och hjälp till självförsörjning bland romer i nordvästra Rumänien. Arbetet innefattar såväl läxhjälp för barnen som arbete för de vuxna att virka mössor och tillverka läderväskor, skärp eller plånböcker. Samtidigt vilar arbetet på något mycket djupare än så. 

– När man ser en fattig människa, är det lätt att tänka att man ska ge pengar. Men när jag funderade på vad som ger mitt eget liv verkligt värde insåg jag att det är saker som hopp, familj, förlåtelse och kärlek. Det är det som jag vill ge vidare till andra! 

Seeds of Kenosis

För fem år sedan bestämde sig Andreas för att starta företaget Seeds of Kenosis som tillverkar möbler, inredning och accessoarer av utrangerat trä som inte går att använda kommersiellt. Ordet ”kenosis” är hämtat från Nya testamentet i Bibeln och innebär att avkläda sig sin makt, inta en tjänares roll och lyfta dem som man i sin position skulle kunna ha utnyttjat. Anledningen till att Andreas vill använda just utrangerat trä till tillverkningen är det symboliskt vackra i att det som ingen från början ville ha, kan bli det vackraste och mest unika, förutsatt att någon ser potentialen och ger det tid, tanke och omsorg. I företaget arbetar ett tjugotal personer av både rumänsk och romsk bakgrund och Andreas understryker att alla spelar en lika viktig roll i företaget. När han kom till Rumänien för 17 år sedan upplevde han att många romer identifierar sig med sin fattigdom. Ju mindre man har och ju fattigare och smutsigare man är, desto lättare är det att få pengar. Så vill inte Andreas att det ska vara! Nej, han önskar istället främja en identitet som bygger på stolthet och glädje över det man har och är, oavsett hur lite eller mycket det är. Därför har han som princip att man inte ska jobba för utan tillsammans med andra. Seeds of Kenosis är på så sätt mer än ett arbete eller ett företag – det är vänner!

Uthållighet, tron på Gud och en bättre tillvaro

När man arbetar med människor och familjer i svåra situationer krävs mycket tålamod och uthållighet. Man kan tycka att man ger och ger, att man satsar allt, men ändå märker man att det inte räcker. Förvandlingen som man hoppas på kommer inte alltid. Arbetet med Seeds of Kenosis berör ett hundratal romska familjer och pga. hur situationen ser ut för romer i Rumänien, kan man nästan räkna med att varenda en av dessa hundra familjer går igenom minst en eller ett par stora kriser per år. Det ger cirka 200 kriser att hantera, eller en varannan dag. Påfrestande, minst sagt, och till råga på allt var Seeds of Kenosis med om en verkstadsbrand i början av hösten. Mitt i allt detta förblir Andreas uthållig tack vare tron på Gud och övertygelsen om att det är Guds önskan att göra världen till en bättre plats, lite mera lik världen som den var tänkt att vara. Andreas vill först och främst ge Guds rike utrymme i sitt eget liv, för att sedan kunna ge vidare Guds kärlek till andra. I detta spelar bönen och meditationen en stor roll. Angående byggnaden som brann säger Andreas att byggnader och pengar kan brinna upp, men inte kärleken, dynamiken och relationerna som Seeds of Kenosis bygger på. Arbetet fortsätter därför som förut.

– Det enda som fanns kvar var det jag hade givit bort.

Nu vill människor runtomkring ge något tillbaka och målet är att bygga upp verkstaden igen, men också expandera företaget så att flera romska familjer får ta del av samma möjligheter till en ny och bättre tillvaro. 

Intervjun rundas av och jag känner mig oerhört berikad och inspirerad. Att ta kampen för det goda och orka fortsätta, det vill också jag göra där jag är och i det jag gör. Jag vilar också likt Andreas i tron på att Gud vill oss alla människor det bästa och att världen kan bli mer lik det den var tänkt att vara!

Moa Bågesund Nissfolk

Läs mer om: