Vi lever i en global by. Alla människor hör ihop och allt vi gör påverkar våra medmänniskor. Detta blev särskilt tydligt för mig när tyfonen Hayian drog in över Filippinerna och orsakade död och förintelse. Vanligtvis kan man växla kanal när man inte orkar ta in all världens nöd som möter oss via TV nyheterna. Men den är gången gick det inte att värja sig. Tyfonens härjningar fick verkan långt in i vår församling. Söndagen efter katastrofen gick jag efter gudstjänsten ner för att besöka vår Filippinska grupp. Flera av våra medlemmar kände stor oro och dom hade inte fått kontakt med sina släktingar. Nu när en tid har gått vet vi att alla deras familjer har klarat sig oskadda. Yrene Holm som är gift med Dave, deras ledare, berättade för mig att hennes bror har fått hela sitt hem totalförstört och hennes berättelse var inte unik. Nu gör alla vad dom kan för att skicka ekonomiskt stöd till sina familjer. Helt plötsligt kom världen och nöden riktigt nära.

Strax därefter får vi kontakt med våra medlemmar och missionärer Thord och Birgitta Dahl i Manilla. Genom Barnmissionen är dom mycket involverade i allt som händer i Tacloban och självklart också märkbart påverkade. Ytterligare några dagar senare ringer Bosse Wallenberg mig från Filippinerna. Han beskriver ett möte med nöd och död som sätter djupa spår i alla människor som är där. ”På dagarna när man arbetar går det bra”, säger han, ”men det är värre när man ska försöka sova”.

Helt plötsligt går det inte att byta kanal. Världen och dess nöd tränger sig på, det är våra vänner som indirekt drabbas och det är våra medlemmar som är där för att försöka lindra nöden.

Den globala byn är en verklighet som vi måste vänja oss vid. Hela världen bor i Malmö och när världen blöder, blöder vi med den. Därför var det stor glädje när församlingen kunde samla in nästan 25 000 kr i en extra insamling vid gudstjänsten den 17 november. Pengar som oavkortat gick till tyfonens offer.

Kanske denna verklighet bör påverka oss när vi formar framtidens missionsarbete. Vårt missionsråd med Tobias Ellbrant i spetsen står just nu i ett spännande visionsarbete. Tanken är att vi ska koppla ihop vår utlandsmission med våra olika språkgrupper. Varför inte söka sammarbetspartner i exempelvis Vietnamn tillsammans med vår vietnamesiska grupp som har både kunskap, kompetens och kontakter?

Att komma till Malmö Pingstförsamling är att komma till världen och jag älskar den dynamiken. Vår gemenskap är unik vilket också ger oss unika möjligheter.

Låt mig till sist få påminna dig om en sanning i julevangeliet. Jesus började sitt liv som flykting. När Herodes förstått att han blivit lurad av de vise männen lät han i vredesmod döda alla pojkar under två år Bethlehem. Ett vidrigt dåd som faktiskt kan mäta sig med mycket av den ondska som världens krigsskådeplatser upplever. Josef blir förvarnad om allt detta och den lilla familjen får i detta kritiska skede av livet bli flyktingar i ett främmande land.

Detta gör Jesus aktuell. Han förstår oss och livets utmaningar. Och han byter inte kanal när nöden når honom.

Andreas Wessman