Här berättar vi om hur Corona har påverkat några av församlingens verksamheter.


Barnverksamheten

“Vi ställer inte in, vi ställer om”. Den meningen har vi försökt leva efter den här våren.

Småbarnssången har valt att fortsätta utomhus. Varje vecka ses vi i parken vid Stadion. Vi sjunger, leker och fikar tillsammans. Jenny har med sig tamburinen och gula väskan med alla gosedjur. Det är alltid väldigt spännande när väskan ska öppnas! Barnen vill gärna se sig omkring, så det gäller att hänga med i svängarna, för nu börjar några av dem bli snabba!

Junior, vår mellanstadiegrupp, har setts ett antal fredagskvällar under våren. Sköna kvällar där barnen har fått hänga och hålla uppe gemenskapen. De spelar spel, sportar, kör lekar och äter gott tillsammans. Ett besök i Disciples kiosk är nog höjdpunkten på kvällen. Vi har varit i vår stora mässhall och utomhus, vilket har gjort det möjligt att ses trots restriktioner. Kvällarna har avslutats med en liten andakt.

En lördag i april åkte ett gäng Juniorfamiljer till Skrylleskogen och grillade. En härlig dag med sol, krabbelurer och brännbollsmatch mellan föräldrar och barn. Brännbollskön höll självklart Coronaavstånd!  Daniel Karlsson hade med sig dragspelet och Charlotte Emanuelsson höll en fin andakt i gröngräset.

Disciples kids på nätet. När det kom restriktioner om att inte få ses mer än 50 personer blev det nödvändigt att sätta Disciples kids på paus. Barnrådet tog beslut om att försöka behålla en kontinuitet och sända avsnitt via webben. Vi tror att det är värdefullt för barnen att få se sina egna ledare varje vecka. Vi spelar därför in Disciples kids på nätet och varje vecka släpps ett nytt avsnitt i samband med gudstjänsten. Vi dramatiserar Bibelns berättelser, lär ut bibelord med rörelser och tipsar om kreativa sätt att be. Vi försöker ha med några barn i varje program, så att kidsen ska få se varandra via datorn. Vi har de senaste veckorna utökat med lite pysseltips och sångtips. Vår förhoppning är att programmen ska vara till glädje och hjälp för hemmen. Att föräldrar och barn ska kunna se programmen tillsammans och sedan ha dem som utgångspunkt för små enkla samtal och andakter.

TIPS FÖR EN enkel familjeandakt:

  • Se ett avsnitt av Disciples kids
  • Samtala kort om dagens budskap
  • Slå upp bibelordet (om barnen är lite äldre) och lär er det med hjälp av rörelser
  • Be tillsammans
  • Programmen finns på www.youtube.com/c/malmöpingstförsamling eller på www.europaporten.com.

Gydarpslägret: Anmälan ligger ute och planeringen för lägret är i full gång. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och inväntar nya riktlinjer som ska komma i juni. Vi hoppas självklart på att kunna genomföra läger i någon form – på Gydarp eller som dagläger i Malmö (se sid 13).

Jenny Antonson


Europaportens språkcafé

Vi var så glada att vårt språkcafé varit så uppskattat, men våren har som ni alla vet varit mycket speciell.

Vi ställde in våra träffar på vårt café på grund av rekommendationerna kring Covid 19 då många av våra volontärer är i riskgruppen. Vi vill gärna ha kontakt med dig som vill träna svenska. Vill du ha kontakt med oss så leta upp vår Facebook-grupp som heter Europaportens språkcafé. Du kan också nå oss via mejl, vår mejladress är: sprakcafe@europaporten.com   

Vi kommer pröva att ha några digitala språkträffar och startade den 26 maj. Vi lägger ut information i vår Facebook-grupp men försöker också sprida detta genom de kontakter vi har. Om det blir möjligt att ordna andra aktiviteter utomhus så kommer vi även att skriva om detta på vår Facebooksida Europaportens språkcafé. Där hittar du även lite andra nyttiga tips.  Vi ser fram emot att få kontakt med dig.

Vi planerar också hösten och hoppas kunna hitta en form att träffas på vårt café igen. Planerna är att vi ska starta upp vecka 34 men håll utkik efter mer information.

Marie-Louise Nyman


Diakonin

Coronakrisen slår hårt mot de som redan är utsatta. De som äntligen lyckats få ett jobb inom exempelvis hotell- och restaurangnäringen är varslade och många har redan förlorat sina arbeten.

Än så länge upplever vi inget ökat tryck i vår diakonala verksamhet, men i vårt diakonala råd har vi samtalat om hur vi på bästa sätt kan hjälpa och stötta utsatta grupper redan nu men också i framtiden.

Klädhjälpen:

Håller öppet två dagar i veckan. Detta för att minska trycket något. De som kommer till oss får vänta uppe i foajén och vi släpper ner lite färre besökare i omgångar. Allt för att hindra smittspridning. Ett nytt initiativ är att vi arrangerar matutdelning på fredagar. Bröd från Katarinabageriet och grönsaker från Ica Malmborgs delas ut. Även lite annan mat som vi får ifrån olika leverantörer kan vi distribuera till dem som behöver.

Omsorgen om äldre:

Det diakonala rådet har ringt runt till alla i församlingen som är över 70 år. Detta var ett mycket uppskattat initiativ och vi kan konstatera att behoven skiftar mycket. Många har hjälp av släktingar eller grannar, medan några känner sig mycket ensamma och isolerade. Vi försöker ha kontakt med så många vi kan. Vi har börjat att dela ut bokpaket med begagnade böcker vilket varit mycket uppskattat. Några utflykter med få deltagare har också genomförts.

Framtidsspaning:

I coronapandemins fotspår kommer vi att se en ökad arbetslöshet. Detta resulterar i sin tur i en mycket större belastning på familjer och relationer. Vi tror att social hjälpverksamhet av olika slag kommer att behövas än mer. Det är viktigt att vi är kreativa i vårt sätt att agera. Kanske uppstår det nya behov som vi kan hitta nya sätt att möta. En viktig sak är att inte avgränsa den diakonala verksamheten från övrig församlingsverksamhet. I gemenskapen stöttar vi varandra och vi vet aldrig vilket typ av omsorg som är viktigast. Kanske kan det vara lika mycket diakoni att bjuda hem någon på middag som att dela ut en matkasse.

Andreas Wessman


Disciples

När virus härjar och våra experter satt restriktioner för att förhindra smittospridning så har många av oss fått tänka om. Så även vi på Disciples.

Vi har under terminen haft mycket ungdomar i vår verksamhet. Ett par gånger har vi till och med varit upp emot hundra personer nere i våra lokaler under fredagarna. Hur skulle vi göra nu när det fanns en gräns på 50 personer?

– Vår omställning kallar vi för Disciples Hangouts!

En fredag de senaste månaderna har sett annorlunda ut mot vanliga fredagar. Istället för att samlas i kyrkan har vi samlats i fem olika grupper på olika ställen i Malmö. I varje grupp så finns det 2-4 ledare och 5-10 ungdomar. Någon grupp har spelat fotboll, någon har bakat scones, någon har spelat spel och andra har samtalat. Vid klockan 21 har alla grupperna kopplat upp sig till ett gemensamt Google Hangouts-samtal där vi kan se varandra, och därefter har någon ledare delat en andakt. Sedan finns tillfälle att be för varandra i grupperna.

Jag tror att både den lilla och stora gruppen är viktig, och kanske speciellt för ungdomar. Det är klart vi saknar de vanliga fredagarna, men jag kan ändå skåda god frukt utifrån närmare relationer, djupare delning av livet, och vikten av att få bära varandra i bön!

I nuläget verkar ingen veta hur framtiden ser ut, eller hur länge vi kommer behöva leva detta ”tillfällig avbrott”. Vi får se om Disciples Hangouts även fortsätter i höst, om fredagarna blir som vanlig, om det blir en variant av fredagar eller om det blir en kombination av bägge. Oavsett så strävar Disciples efter att träna lärjungar till Jesus i en ung generation. Var gärna med i bön för oss!

Och om du är ungdom och vill hänga på en Hangouts-grupp så är det inte för sent! Tjoa till till någon av ledarna eller fyll i detta formulär så hör vi av oss! https://forms.gle/6Q2WMLUy39n1w4KP7

Mathias Lång