Brottning och gemenskap – se hit!

I år är det tio år sedan jag tog studenten. Jag vill minnas att vi var elva stycken i min klass som var bekännande kristna när vi började. Men under gymnasieårens lopp så var det tyvärr många som slutade att hänga i kyrkan och bekänna sig som kristna.

Det händer att jag funderar på vad som fick just mig att hålla fast vid min tro när så många andra lämnade. I denna omöjliga ekvation finns utan tvekan massvis med omätbara och oförklarliga faktorer, men jag kan också se några tydliga och viktiga beståndsdelar till att min tro och överlåtelse växte sig starka under dessa åren.

För mig var det främst beslutet att genom mitt dop följa Jesus även om alla andra skulle lämna. Det fick kosta vad det ville, jag hade bestämt mig att följa ändå! Och det finns något oerhört friskt och härligt i att inte ge upp så lätt, att hålla ut, stå för de beslut man en gång fattat. (Så om du än inte är döpt och tagit ställning för din tro, så kan jag varmt rekommendera det!)

Men såklart fanns det även andra viktiga faktorer som ledde upp till detta beslut att låta mig döpas. Dessa var kontinuerliga gudsmöten där jag gång på gång fick smaka på levande Gud, en överlåten gemenskap i min ungdoms-/unga vuxna-grupp, att få tjäna församlingen och mina medmänniskor med de gåvor som Gud gett mig, och att våga ifrågasätta, brottas och resonera kring tron, när jag inte förstod allt. Alla dessa faktorer var extremt viktiga ingredienser till att jag fortsatte (och än idag fortsätter) att följa Jesus.

Utifrån det sistnämnda, att få brottas och resonera kring tron, skulle jag vilja slå ett slag för höstens Breaking Bread. Det är en samling för dig som är ung vuxen där vi träffas för att äta soppa och bröd. Varje kväll har ett specifikt tema och en talare som med jämna mellanrum lämnar gott om utrymme för dig att kunna diskutera det du hört med dina bordskamrater. På så sätt kan man komma med lite olika bakgrund eller synsätt på saker och ting, och få ventilera och tänka högt med andra! Här kan man få ställa sina frågor, oavsett om de kretsar kring Bibeln, samhället, moraliska dilemman eller hur församlingen bör fungera.

Höstens teman handlar bland annat om att vara ung vuxen i en 2000-årig kyrkotradition, hur man kan resonera kring mirakler, under och tecken, hur det är att följa Jesus genom lidande (i detta fallet cancer), och hur Sveriges samfund hänger ihop (vad som förenar, skiljer, och vad som lett till dessa beslut). Så varmt välkommen att hänga på detta! Maten kostar 30 kr, eller så kan du betala med ett hembakt bröd.

Utifrån gemenskapsaspekten har vi under hela september månad träffen Get Together. Detta är en samling i samband med våra gudstjänster. Efter gudstjänsten så finns det uppmärkta bord just för unga vuxna där vi äter tillsammans. Någon från vår unga vuxna kommité kommer att hålla i själva träffen och berätta lite om kyrkan och den verksamhet som finns riktat direkt till unga vuxna. Det är alltså ett perfekt tillfälle för dig som är ny i kyrkan att hälsa på nya människor och få veta mer om vår församling! (Och såklart för dig som är ”gammal” i församlingen att få mer gemenskap och kanske få hälsa lite nya människor). Ibland sker också en frivillig aktivitet i samband med Get Together, allt från nyckelsafari till en discgolf­runda!

Varmt välkommen! Jag hoppas att vi ses i höst!

/Mathias Lång
Pastor med inriktning på unga vuxna