Bo älskar Ukraina

Bo Wallenberg är församlingsmedlemmen som till vardags är ledare för hjälporganisationen Barnmissionen. Europaporten stöttar Barnmissionens projekt och många medlemmar hjälper till som volontärer.

Jag är så tacksam för all hjälp vi får från generösa Malmöbor, säger han.

Det har gått 32 år sedan Bo Wallenberg började arbeta i Barnmissionen, missionsorganisationen som startades av hans pappa Sigvard. Sedan 1996 har Bo lett organisationen som fokuserar på hjälp till både barn och vuxna i Östeuropa, Asien och Afrika.

En stor del av Bos hjärta finns i Ukraina, där Barnmissionen har ett stort arbete.

− I oktober skulle vi ha firat 30-årsjubileum i Ukraina, men just nu finns det inte mycket att fira. Det handlar mer om att kavla upp armarna och jobba ännu hårdare, säger Bo.

Sedan kriget startade har Barnmissionen jobbat hårt för att skicka humanitär hjälp och pengar till matpaket. Hittills har 550 ton hjälp skickats och 300 000 personer har fått hjälp. Nyligen skickades lastbil nummer 31. Sändningarna fortsätter, för kriget minskar inte − det intensifieras.

Barnmissionen har sitt kontor i nordvästra Ukraina, ett område som varit någorlunda förskonat från kriget och som tagit emot stora mängder internflyktingar. 

− De har flytt från bomber och raserade hus och behöver hjälp med allt från bostäder och husgeråd till kläder, hygienartiklar och mat, berättar Bo.

Flyglarmen tjuter ofta och nyligen inträffade två explosioner bara några kilometer från Barnmissionens kontor. Ingen skadades, men för människorna – och inte minst barnen – är kriget en mardröm som bara fortsätter.

− Just nu oroas vi för vintern. Det kommer att bli en fruktansvärd vinter när kylan kommer och elnätet är sönderbombat. Därför fokuserar vi på att samla in vinterkläder och skor i våra second hand-butiker, som vi kan skicka till Ukraina med lastbil. 

Öppna Hjärtat Second Hand finns i Malmö, Ystad, Landskrona och Löddeköpinge, och startar efter årsskiftet en ny stor butik på Cypressvägen i Malmö. Allt överskott från butikerna går till Barnmissionens arbete och de bidrar också med humanitär hjälp till hjälpsändningarna.

− Jag är otroligt tacksam för alla privatpersoner, företag, församlingar och föreningar som visar sitt stöd för Ukraina genom Barnmissionens arbete. Vi har bland annat kunnat skicka stora mängder bröd, mineralvatten och vegomjölk från Sverige, som har använts för att fylla skyddsrummen.

Barnmissionens personal i Ukraina möter många barn som blivit traumatiserade av kriget. Tillsammans med myndigheter har de byggt upp barnvänliga platser där barnen kan få behandling och hjälp. Varje vecka ordnar Barnmissionen barnsamlingar; för att sprida glädje, hopp och humanitär hjälp samtidigt som flyktingbarn och bofasta barn lär känna varandra.

Inför julen siktar Barnmissionen på att hjälpa flyktingbarn med julklappar och mat till familjerna.

− Många flyktingbarn tvingas fira jul i en flyktingförläggning, med flyglarm som tjuter. Deras pappor är i kriget och det finns inte pengar till julmat eller presenter. Vi vill göra något för dessa och hjälpa så många familjer som möjligt att ändå kunna fira en underbar jul, säger Bo Wallenberg.

Eva Ruderstam