Barn- och ungdomsläger i Serbien

Malmö Pingstförsamling stöder sedan några år tillbaka ett missionsarbete i Serbien. I den nordöstra delen av landet finns ett nätverk av små församlingar där medelåldern är ganska hög. För att nå ut till den yngre generationen ordnas barn- och ungdomsläger varje år. Dessa läger betyder oerhört mycket för deltagarna. Många av dessa är romer.

 

Hur många gånger har vi inte hört att alla är lika mycket värda, eller att vi är älskade precis som vi är? Jag är uppväxt med att både höra och uppleva hur värdefull och älskad jag är, både av mina föräldrar och Jesus. För många av oss är detta kanske en självklarhet men tyvärr inte för alla.

Redan i tidig ålder, under familjens resor ner till Serbien, fick jag möta att ”alla är lika mycket värda och älskade” inte var eller är en självklarhet. Jag får många gånger se hur människor behandlas annorlunda bara för att man har det sämre ställt eller en annan etnisk bakgrund.

I över tio år har vi arrangerat barn- och ungdomsläger i Serbien vars mål är att berätta världens bästa budskap – att Jesus älskar dem. Vi möter ca 300 barn och ungdomar varje år och här ser vi inte skillnad på varandra utan vi sjunger, ber och leker tillsammans. En dag på lägret består av undervisning, lovsång, lekar, två mål mat, fika och transport.

I somras hade vi temat S.O.S och vi undervisade om Jesus som hjälper, helar och älskar oss. Under lägret kom det fram en 16-årig tjej till oss och frågade om vi kunde be för hennes mamma som är svårt sjuk. ”Jag tror att Jesus kan göra henne frisk” sa hon till oss. En annan dag såg jag en kille som är 17-18 år gammal gå iväg med tårar i ögonen efter en av våra samlingar. Jag gick efter för att kolla vad som hänt, detta är en av våra tuffare grabbar och jag har aldrig tidigare sett honom gråta. Vi satte oss ner på en av bänkarna och började prata. Det visade sig att hans pappa träffat en ny kvinna och flyttat till ett annat land. Pappan hade lämnat honom och hans familj. Killen berättade att han aldrig känt sig så ensam som nu och undrade om vi kunde be att Jesus hjälper honom vara stark.

Jag är otroligt tacksam över varje läger som vi arrangerar, för varje barn och ungdom som kommer och för varje ledare som är med och bygger. Vi kan vara med och skapa skillnad och berätta världens bästa budskap – att Jesus älskar dem.

Matilda Sallbring