Torsdag 9 mars. Gustav Adolfs Torg, någon gång kl. 20–21. ”Får jag bjuda på kaffe, bulle och ge dig en blomma? Tack för det du gör för vår stad!” Busschauffören tar förvånat emot gåvorna. ”Wow, tack! Jag har jobbat som busschaufför i tio år och har aldrig någonsin hört ett tack!”

Värnhem, runt kl 21. Förarbyte på en av de gröna stadsbussarna.”Har du fått kaffe ikväll? De delar ut här borta.” ”Hörrni, kan han också få en kopp kaffe?”

Två av flera händelser från den ekumeniska* ungdomssatsningen #älskamalmö, som kort och gott går ut på just det – att älska Malmö. Vårt första #älskamalmö inleddes med ett ekumeniskt ungdomsmöte hos oss, där vi lyfte fram vårt första uppdrag: älska busschaufförerna! Med undervisning om vad uppmuntran, kärlek och aktiva handlingar i tro innebär, och med intervju med en busschaufför, inspirerades och utmanades ungdomarna att under den kommande månaden älska busschaufförerna.

Det första #älskamalmö avslutades med en outreach. Ungdomarna rustades med kaffe, bullar och rosor med uppmuntrande (Bibel)ord och spreds ut i olika team vid Värnhem och Gustav Adolfs Torg – de busstationer där flest förarbyten sker. Stannade bussen snabbt vid hållplatsen – ”Varsågod, en kopp kaffe. Tack för allt du gör!” ”Varsågod, en bulle till dig. Det förtjänar du!” ”Får jag ge dig en ros? Jesus älskar dig!” Stannade bussen längre vid en hållplats? ”Är det ok om vi hjälper dig att städa i bussen innan du kör vidare?” ”Får vi be för dig?”

Och vilka möten vi fick med människor – inte bara busschaufförer! En nigeriansk man som var överväldigad över att få träffa en vit person som tror på Gud – så överväldigad, att han ville komma och besöka kyrkan. En katolsk kvinna som med eld i blick blev så uppmuntrad av det ungdomarna gjorde, att hon bytte kontaktuppgifter med en av ledarna för att träffas och be för Malmö. En man som hört från Gud om Guds omsorg om honom och som har hållit fast vid sin tro och sett hur Gud har tagit hand om honom under alla dessa 17 år som hemlös. En kille med stukad hand som blev helad. Busschaufförer som inte hunnit med fika och som tacksamt tar emot bulle och kaffe och glatt vinkar mot oss när de lämnar stationen. En kvinna, vars farmor gick bort samma dag och som på väg till minnesstunden möts av en ros och ett kärleksfullt leende från en av ungdomarna. En busschaufför som skämtar om att få rosen och sedan förvånat och tacksamt tar emot den när han inser att den faktiskt var till honom. En annan busschaufför som glatt visar teamet på Värnhem rosen hon lagt på instrumentbrädan – hon måste fått den av den andra gruppen på Gustav. Möte med Jehovas Vittnen, som inte höll med om allt vi trodde på, men som var förundrade över att ungdomar var engagerade i kyrkan. Samtal med en kille som tagit starkt avstånd mot religion och hade boktips att backa upp detmed, men som slutligen ändå var tacksam över det vi gjorde. Och mycket, mycket mer!

Det har varit enormt uppmuntrande att se hur ungdomarna klev fram och vågade älska sin stad. Nästa gång vi har #älskamalmö riktar vi in oss på en annan yrkeskategori. I skrivande stund har vi inte bestämt vilken ännu, men vi är absolut inställda på att göra om det här! Vill du vara med – om så bara i bön?

Wenny Sallbring

* Ungdomsgrupper och -ledare från Malmö Pingstförsamling, Immanuelskyrkan, Betaniakyrkan, United Öresundskyrkan, Hyllie Parkkyrkan och Betlehemskyrkan.